Dönüşü muhteşem olacak: Oruç Reis 20 yıllık veriyi 8 yılda toplayacak

Türkiye’nin sismik araştırmalarında önemli bir rol üstlenen Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, bakım, ekipman ve yazılım modernizasyonundan dolayı faaliyetlerine ara verdi. Detaylar haberimizde...

21.08.2022-09:51 - (Son Güncelleme: 21.08.2022-13:27)

Karadeniz’de keşfettiği 540 milyar metreküp doğalgaz ile yaptığı sismik araştırmalarla kritik roller üstlenen Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, bakım, ekipman ve yazılım modernizasyonundan dolayı faaliyetlerine ara verdi. Bir kaç aydır İstanbul’da bakımı yapılan Oruç Reis, geçtiğimiz günlerde Zonguldak’ın Filyos Limanı’ na demirlemişti. 

Dönüşü muhteşem olacak

Modernizasyon çalışmalarında son aşamada olan Oruç Reis gemisinin gerekli bakım çalışmaları tamamlandığında geminin sismik veri toplama kapasitesi, 4x6.000 metreden 4x8.100 metreye çıkarılacak. Böylece gemi, petrol ve gaz potansiyelinin tespiti için 20 yılda toplayabileceği veriyi 8 yılda toplayabilecek.

Oruç Reis

Sismik veri toplama kapasitesinin yükseltilmesiyle bambaşka bir şekle bürünecek olan Oruç Reis, daha çok 3 boyutlu projelerde kullanılmaya başlanacak. Operasyon kabiliyeti ile daha derin hedefleri ve özellikle tuz-altı derin hedefleri haritalandırma kabiliyeti kazandırılacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal