Yunanistan'a S-300 Tepkisi: İki Yüzlülük

Güvenlik kaynakları Yunanistan'ın S-300 hava ile füze savunma sistemini test etmeye çalışmalarını 2 yüzlülük olarak değerlendirdi. Türkiye'nin karşı karşılaştığı ciddi hava ve füze tehdidine işaret edildi.

20.10.2020-14:03 - (Son Güncelleme: 20.10.2020-15:22) Yunanistan'a S-300 Tepkisi: İki Yüzlülük

Yunanistan'ın S-300 hava ve füze savunma sistemini deneme çalışmaları tepki topladı. Güvenlik kaynakları Türkiye'nin karşılaştığı ciddi hava ve füze riskine işaret etti.

Yunanistan, S-300 hava ile füze savunma sistemini denemeye hazırlanıyor. Girit’te NATO atış alanında yapılması tasarlanan test atışı ile ilgili NATO mensubu ülkelerin sesini çıkartmaması ise dikkat topluyor.

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Yunanistan Silahlı Güçleri, Girit Meydanı’nda yerleştirilmiş S-300 hava ve füze savunma sistemini deneme hazırlığı yapıyor.

Girit Adası’nda yer alan NATO’ya bağlı atış alanında deneme atışlarının gerçekleştirmeye hazırlanan Yunanistan'ın, düzeni modernleştirerek S-400 sistemin kabiliyetlerine yakın duruma getirme planları üzerinde çalıştığı ifade ediliyor.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Rusya'dan sağladığı sistem Türkiye’nin tepkisi ile 1997 yılında GKRY tarafından Yunanistan’a bir takım askeri donatı karşılığında devredilmişti.

EN SON TEST ATIŞI 2013'TE YAPILMIŞTI

Uzun zaman gayri faal olan sistem bakım çalışmalarının sonlandırılmasının ardından 2013 yılında etkin duruma getirildi. Daha evvel 13 Aralık 2013 tarihinde deneme atışı yapılan düzenin, geçen yedi yılın ardından 2. deneme atışının yapılması hedefleniyor.

NATO SESSİZ

Güvenlik kaynakları, Yunanistan'ın yapmaya hazırlandığı test atışına NATO mensubu ülkelerin ses çıkarmamasına tepki verdi. Bunu ikiyüzlü bir tutum olarak değerlendiren güvenlik kaynakları, Türkiye'nin karşılaştığı olduğu ciddi hava ve füze riskine işaret etti.

Türkiye'nin geçerli ve hayati güvenlik kaygılarını gidermek için teknoloji transferi, fiyat, teslimat takvimi ve ortak üretim benzeri geçerli tedarik prensipleri yönünde bir zorunluluk olarak S-400 uzun menzilli bölge hava savunma düzenini tedarik ettiğini belirterek, bu meselede Türkiye ile ilgili yaptırım tehditlerinin açıklanabilir bir tarafı olmadığının altını çizdi.

Uzmanlar, bu meselede Türkiye karşıtı konuşanların Yunanistan'ın çalışmalarına karşı susmasını da ilgi çekici olarak değerlendirdi.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal