SİHA'lar Yunanistan'ın Korkulu Rüyası

Azerbaycan tarafından alınan Türk SİHA'larının işgalci Ermenistan'a ait Rus yapımı S-300'ü vurması sonrası Yunanistan'ın korkmasına sebeb oldu.Bu sebeple Kasım ayı başında Yunanistan Girit Adası'nda bulunan S-300 sistemini test edecek.

19.10.2020-11:33 - (Son Güncelleme: 19.10.2020-12:18) SİHA'lar Yunanistan'ın Korkulu Rüyası

Türkiye’nin Akdeniz’de attığı kararlı adımlarla planları bozulan Yunanistan,korku çığlıkları atmaya başladı. Bir televizyon kanalına konuşan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos da benzer açıklamalarda bulundu. Türkiye bir süredir Doğu Akdeniz’de somut davranışları artırıyor. Türkiye, şuanda halkının ve liderlerinin gözünde Akdeniz olaylarının üstesinden gelmiştir. Bu bizi korkutmamalıdır diyerek durumun Yunanistan için ne kadar zor bir süreç olduğunu aktardı.

Yunan medyası Pentapostagma'da yer alan habere göre, Yunanistan Savunma Bakanlığı, Türk SİHA'larının Ermeni S-300'lerini imha etmesi sonrası protokolleri yenileme kararı almıştı.

Yunanistan eski Genelkurmay Başkanı Evangelos Apostolakis ise katıldığı radyo programında Yunanistan, Türklere karşı korkmaktan vazgeçmeli ve yapması gerekeni yapmalı. Durum sakin gibi gözüksede bizim mantıklı hareket etmemiz gerekiyor.

1997 yılında Rusya Federasyonu ile yaptığı anlaşmaya uyarak S-300 Hava Savunma Füze Sistemi HSFS tedarik eden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi GKRY, Türkiye’den gelen tepkilerin üzerine korkmuş ve  S-300’ü, bazı askeri teçhizatlar karşılığında Yunanistan’a devretmişti.

Yunanistan, S-300 Hava Savunma Füze Sistemleri’nin Girit Adası’na konuşlandırmış ve uzun bir süre boyunca da gayri faal bir statüde durmuştu. Teknik sorunların ardından S-300 sistemini 2013 yılında aktif hale getiren Yunanistan, Girit’teki NATO ve ABD Donanması’na bağlı bölgede bir dizi atışlı testler denemişti. Yunanistan, kısa süre içerisinde S-300 ile yeni bir atışlı test icra etmeyi düşünüyor.

Yunanistan'ı S-300 kullanmaya iten en önemli sebep, Türk SİHA'lar dır. Yunanistan’ın, S-300 sisteminde bulunan radar sistemleri ile füze fırlatma araçları üzerinde birtakım revizyonlar gerçekleştirdiği tahmin edilmektedir. S-300 sistemi ile ilgili olarak Rusya Federasyonu’ndan herhangi bir modernizasyon paketi satın alıp almadığı ise şu an için belirsizliğini koruyor.Söz konusu teste, ABD ve NATO’nun vereceği tepki merak ediliyor. Halihazırda S-300’lerin bulunduğu Girit Adası’nda, hem ABD hem de NATO Üssü bulunmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal