Yılbaşında Sokağa Çıkma Yasağı Olacak mı?

Yılbaşı yaklaşırken ve salgında yeni varyantlar ortaya çıkarken yılbaşında sokağa çıkma yasağının olup olmayacağı merak konusu oldu. Peki, yılbaşında kısıtlama olacak mı?

30.11.2021-15:41 - (Son Güncelleme: 25.12.2021-13:30)

Aylar öncesinden yapılan yılbaşı organizasyonları bir süredir gündemde. Geçen sene istenilen organizasyonlar gerçekleşemeyince herkes bu senenin kutlamalarını beklemeye başlamıştı. Ancak yeni varyant da virüsün en tehlikeli türü olarak kaydedildi. Bu sebeple yılbaşı hakkında bir karar çıkıp çıkmayacağı konuşuluyor. Peki, yılbaşında sokağa çıkma yasağı var mı? Aylar öncesinden yapılan organizasyonlar yanabilir mi? İşte detaylar…

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ MEMİŞOĞLU: KISITLAMA YOK AMA...

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, tüm dünyada kutlamalar kısıtlanırken yılbaşı hakkında açıklamalarda bulundu. Buna göre yılbaşında herhangi bir kısıtlama olmayacak. Ancak Prof. Dr. Memişoğlu, vatandaşları uyardı. Vatandaşlardan kişisel olarak kalabalık kutlamalar sırasında kendilerini korumalarını istedi.

Kişisel tedbirin önemini vurgulayan Prof Dr. Kemal Memişoğlu; "Herkesin kısıtlaması veya kontrolünü, kendisinin yapabileceğine ve bunun bilincinde olduğuna inanıyorum. Bir kısıtlama ya da yasaklama şu anda söz konusu değil. Ama tabii ki vaka sayıları da kontrol edilerek bu kararlar veriliyor. Şu bilinsin ki özellikle Avrupa'daki yükselişlerden bir süre sonra İstanbul ve Türkiye'de de vaka sayılarında bir yükseliş oluyor. Bizim sağlık sistemimiz de, bizler de buna hazırlıklıyız. Panikle, korku ile değil; tedbirle de bu işin üstesinden geleceğimizin bilinmesini istiyorum. O nedenle de herkesin kişisel olarak tedbirlerine dikkat etmesi gerektiğine inanıyorum" dedi.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NDEN KORKUTAN YILBAŞI AÇIKLAMASI

Dünya Sağlık Örgütü DSÖ, koronavirüsün yeni varyantı Omicron hakkında açıklamalarda bulundu. Yeni varyantı değerlendiren DSÖ başkanı yılbaşı kutlamaları hakkında da yorumlarını açıkladı. Buna göre yılbaşı kutlamaları yeni varyantı tehlikeli bir boyuta taşıyabilir.

Dünya Sağlık Örgütü yaptığı açıklamada; "Etkinlikler, vaka sayılarının artmasına, sağlık sistemlerinin üzerine aşırı yük binmesine ve daha fazla ölüme yol açacak. Bu bazı durumlarda etkinlikleri iptal etme ya da erteleme anlamına gelebilir." dedi. Bunun ölümden daha iyi olduğunu belirten DSÖ üyelerinin yeni açıklamasıyla yasağın gelip gelmeyeceği merak ediliyor.


YILBAŞINDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLACAK MI?

Koronavirüsün tüm dünyayı etkisi altına alması sonucunda sokağa çıkma konusunda bazı kısıtlamalar getirilmişti. Resmi tatillerden biri olan yılbaşının çok kalabalık olacağı herkes tarafından öngörülüyor. Akla gelen ilk soru da sokağa çıkma yasağının olup olmayacağı.

Şu anki salgın durumuna ve belirlenen karara göre yılbaşında sokağa çıkma kısıtlaması olmayacak. Ancak yılbaşı kutlamalarına ilişkin sokağa çıkma dışında herhangi bir kısıtlamanın gelip gelmeyeceği henüz belli değil. Yılbaşına yakın resmi bir açıklama olduğu durumda halkla paylaşılacak ve yılbaşı kutlamaları belirlenen şartlara göre yapılabilecek. Salgın normal seyrinde ilerler ise herhangi bir kısıtlama uygulanmayacağı da söylenenler arasında.

2020 YILBAŞI KARARI NE OLMUŞTU?

2020 yılının başında Dünya ve Türkiye Koronavirüs ile yeni tanışıyordu. Vaka sayılarının çok yüksel olduğu ve ölüm oranlarının gün geçtikçe arttığı bir dönemde yılbaşı kutlamalarının dışarıda yapılmaması kararı alınmıştı. Buna bağlı olarak 2020 yılını karşıladığımız dönemde sokağa çıkma kısıtlaması getirilmişti.

Alınan karara göre 31 Aralık 2019 Perşembe günü akşam saatlerinde başlayan kısıtlama, 4 Ocak 2020 Pazartesi gününün sabah saatlerine kadar uygulandı. 2020 yılının yılbaşını evde geçirmek durumunda kalan vatandaşlar heyecanla bu yılbaşındaki planlarını uygulamayı bekliyor.


UZMANLAR KALABALIK KONUSUNDA UYARDI

2020 yılı buruk geçince bütün planlar 2021 yılbaşına kalmıştı. Bütün yeme içme yerlerinin ve eğlence alanlarının açık olacağı bu yılbaşı gününde her yerin çok kalabalık olacağı öngörülüyor.

Uzmanlar, Omıcron varyantının kaydedilen en tehlikeli ve en çok mutasyon alan tür olduğunu açıklamıştı. Bu sebeple kalabalık alanlarda; özellikle yılbaşında her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiği uzmanlar tarafından verilen öneriler arasında. Yılbaşı kutlamalarının ve seyahatlerinin Türkiye’deki koronavirüs durumunu nasıl etkileyeceği merak konusu.

YILBAŞI TATİLİ KAÇ GÜN OLACAK?

Yılbaşı tatili kaç gün olacak sorusu özellikle çalışanlar tarafından en çok aratılan sorulardan biri oldu. Yılbaşı tatili 1 Ocak 2022 Cumartesi günü olarak belirlendi. Bir günlük resmi tatilin haricinde herhangi bir gün resmi tatile dahil değil. Buna göre yeni yıla girilecek olan 31 Aralık 2021 Cuma günü resmi tatilden sayılmıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal