Yerli Otomobil TOGG Yeni Modeli Duyuruldu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamaya göre Türkiye'nin Otomobili 2022'de banttan indirilecek. Peki, TOGG nedir? TOGG açılımı nedir? TOGG ortakları kimlerdir? TOGG'un özellikleri nelerdir? TOGG fabrikası nerede?

16.03.2021-15:41 - (Son Güncelleme: 18.12.2021-15:30)

Türkiye’nin ilk yerli otomobili olan TOGG için geri sayım başladı. Bugün sosyal medya hesabında paylaşılan fotoğrafla birlikte TOGG’un son durumu hakkında bilgiler paylaşıldı. 2022 sonunda banttan indirileceği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan TOGG, piyasanın güçlü oyuncularıyla rekabet etmek istiyor. 

LOGO YAYINLADI

İlk yerli otomobil TOGG logosunu en sonunda tanıttı. TOGG’un Twitter hesabından paylaştığı videoyla birlikte TOGG’un gerçek logosu belli oldu. Bu zamana kadar TOGG yazılı bir logoyu kullanmaktaydı. Uzunca düşünülüp tasarlanan logo, Türk kültürünü ve iki medeniyete köprü olmayı ifade ediyor.

TOGG FİYATLARI HAKKINDA AÇIKLAMA GELDİ

TOGG CEO'su Gürcan Karakaş, yerli araba hakkında açıklamalarda bulundu. Fiyatlanmanın 2022 yılı sonu, 2023 başında belli olacağını söyleyen Karakaş, araç piyasaya çıktığında elektrikli araç piyasasının hala boş olacağını dile getirdi. C SUV için Türkiye piyasasında rekabet edecek seviyede fiyatlanacağını bildirdi.


TOGG YENİ MODELİ DUYURULDU

Togg Üst Yöneticisi Gürcan Karakaş, C segment sedan ile ilgili çalışmalara başlandığını bildirdi. TOGG'un 5 modelinin olduğu biliniyor. SUV ve Sedan türlerinden ikisidir.

TOGG TEST SÜRÜŞÜNE ÇIKTI

TOGG'un seri üretime geçecek sürümü ilk defa pistte ilerlerken yayınlandı. İstanbul Park'ta çekilen videosu vatandaşlarla paylaşıldı ve yerli otomobil ilk kez aksiyon halinde görüntülendi. Video, “Elektronik ve mekanik sistem onayı ile fonksiyonel prototip üretimi süreçleri Türkiye’de tamamlanan akıllı SUV cihazımız ön uygunluğunu aldı. Fonksiyonel prototiplerimizi güvenlik, termal, dayanım, dinamik ve performans testleri için akredite test merkezlerine gönderdik." sözleriyle paylaşıldı. Yerli otomobil sıfırdan 100 km'ye 4,8 gibi kısa bir sürede çıkabiliyor.  

TOGG SERİ ÜRETİME 2022'DE BAŞLIYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOGG'a yapılan yatırım, TOGG'un bütçesi ve ne zaman seri üretime ne zaman başlayacağını açıkladı. Bugüne kadar 2,5 milyar lira yatırım yapılan TOGG, 2022'nin sonunda seri üretime çıkacağını açıkladı. Tutarın yıl sonunda 3,5 milyar liraya kadar çıkacağı ön görülüyor.

TOGG NEDİR?

Türkiye’de birçok büyük otomobil firmasının fabrikaları bulunuyor. Piyasayı değiştirmek ve piyasanın büyüklerine rakip olmak için yerli araba üretimi için start verilmişti. Kasım 2017’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yerli kuruluşlarla birlikte girişime başlandı. Türkiye’nin ilk arabasının elektrikli olması kararı verildi ve sadece Türkiye piyasasına değil, başta Avrupa olmak üzere Asya piyasasına da girmek istedikleri belirtildi. Elektrikli yerli otomobil TOGG 2022 yılında asfaltta yerini alması bekleniyor. 

Otomobilin tanıtımı 27 Aralık 2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılmıştı. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Yeniliğe Yolculuk Buluşması adıyla gerçekleşen tanıtımda C-Suv C-Sedan modelleri ilk kez tanıtılmıştı. Türkiye’nin vizyon projelerinden biri olduğu belirtilen TOGG, ileriki yıllarda model sayısını 5’e çıkartmayı planlıyor. Proje 15 yıllık bir planlamayı içeriyor. 


TOGG TEDARİKÇİLERİ VE ORTAKLARI KİMLERDİR?

Gelecek senenin son çeyreğine asfalta inmesi beklenen TOGG’un tedarikçileri arasında Türkiye ve Avrupa’nın en önemli tedarik firmaları bulunuyor.

- Farasis (Pil Üreticisi): Çin merkezli lityum pil üreticisi Farasis, şu an TOGG’un tek pil üreticisi konumunda. Bataryalar Gemlik’teki merkezde üretilecek lakin piller henüz Türkiye’de üretilmiyor. Farasis, kese tarzı piller üretiyor. Farasis’in iki fabrikası bulunmakta. 

- Pininfarina (Tasarım): Yerli otomobilin tasarım kısmına eski Mercedes-Benz tasarımcısı Murat Günak ile birlikte çalışan Pininfarina, TOGG’un piyasaya süreceği 5 farklı arabanın da tasarımcısı konumunda.

- Aisin Grup (Şanzıman) : Toyota’nın 30’una sahip olduğu Aisin’in İstanbul Tuzla’da fabrikası bulunuyor. Kapı ve emniyet parçaları da üreten Japon firma, yerli otomobil için şanzıman tedariki yapıyor.

TOGG aynı zamanda yerli ve yabancı tedarikçiler olan Assan Hail, Autoliv, Bosch, Continental AG, EDAG, Canel Otomotiv, Farba, Farplas, GALSAN, homeIX, Martur, Hyundai Mobis, Odelo, Obrist, Valeo, Landor, Future Bright Group, CY Vision, Boston Consulting Group, GFK, Yapı Merkezi – İnşaat, Karel Elektronik ile çalışıyor.


TOGG’UN TEST SÜRÜŞLERİ BAŞLADI

2022’de asfalta çıkacak olan TOGG’un yeni görseli paylaşıldı. Tasarımda ufak değişiklikler yapılan TOGG, şu an test sürüşlerinde. Gemlik’teki tesisinde üretilen TOGG’un bünyesinde 4 bin 300 kişiye istihdam sağlayacak. TOGG sermaye artımıyla birlikte 996 milyon TL’ye ulaşmış durumda. Çalışanların en az yüzde 30’unun kadın olduğu belirtiliyor. İlk seri üretimin 2022’de tamamlanması bekleniyor. TOGG altında 2032 yılına kadar 1 milyon üretimin olması bekleniyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal