Yayınevi mi Yayın evi mi, Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘Yayınevi’ de onlardan biri. Peki; bitişik mi ayrı mı, TDK doğru yazılışı ne, içinde ‘yayınevi’ geçen cümleler neler?

17.04.2020-09:22 - (Son Güncelleme: 01.02.2022-15:32) Yayınevi mi Yayın evi mi, Nasıl Yazılır?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız kelimelerin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "yayınevi"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "yayınevi" olarak ortaya çıkıyor. Yani bitişik yazılıyor.

Bazı örneklerde görülen “an be an” yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Kelime, iki ayrı kelimeden oluştuğu için yazımı karıştırılıyor.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “yayınevi” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. Kelimenin TDK sözlüğünde anlamı şöyle:

“Dergi, kitap vb.ni yayımlayan veya satan kuruluş”

TDK

ÖRNEK CÜMLELER

- Kitabını basacak yayınevi bulamamış, onu kendi parasıyla bastırmak zorunda kalmıştır. (Salâh Birsel)

- George Orwell tanınmış bir yazar olmasına karşın Hayvan Çiftliği'ni yayımlamayı kabul eden bir yayınevi buluncaya kadar on sekiz ay uğraştı.

- Yayınevi yönetirken çevirtmek için almıştım. (Yaşar Kemal)

- Üstelik anlayışsız bile sayılamayacak kadar kayıtsız yayınevi yöneticileriyle konuşmaya çabalamak, gönül verdiğin bir kitabı onların ayağına götürüp yanıt beklemek, çok daha onur kırar değil mi? (Tomris Uyar)

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal