Yargı paketi Meclis’ten geçti: Tıkanan kira davaları 1 ayda çözülecek

TBMM’den geçen Yargı Paketi ile beraber kira uyuşmazlıklarının kısa ve masrafsız şekilde çözüleceği kaydedildi. Avukat-Arabulucu İlteriş Emiroğlu “Yıllık 200 bin adet olan kiracı ve kiraya veren arasındaki dava süresi 2-4 yıldan 4 haftaya inecek” dedi.

31.03.2023-10:02 - (Son Güncelleme: 31.03.2023-16:54)

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı 7. Yargı Paketi geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yürürlüğe giren düzenleme ile beraber konuttaki haciz için hakim kararı gerekecek. Öte yandan sonuçsuz kalan kira davalarının da 1 aylık bir süre içerisinde çözüleceği kaydedildi. Avukat-Arabulucu İlteriş Emiroğlu, çalışmanın her iki tarafın menfaatine fayda sağladığına dikkati çekti. Kanunun hızlı ve masrafsız çözüm sağladığına işaret eden Emiroğlu'nun verdiği bilgiye göre yılda 200 bin-250 bin adet olan olan kiracı ve kiraya veren arasında ortalama dava süreleri 2-4 yıldan 4 haftaya kadar inecek.

Yargının yükü azalacak

Akşam’ın haberine göre; "Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, yargı yolu tercih edildiğinde çok uzun süren ve iki tarafın da sonuçtan memnun kalmadığı dava süreçleri olarak karşımıza çıkıyordu" diyen Emiroğlu yapılacak değişiklikle getirilen 'arabuluculuk müessesinin' her iki tarafın menfaatini karşılayan, ucuz, etkin ve hızlı çözümlerin ortaya çıkmasını sağlayacağını ve yargının iş yükününün hafifleyeceğini belirtti. Emiroğlu "Geçmiş yıllardaki istatistiklerine bakıldığında ortalama hukuk mahkemelerinde görülen toplam davaların % 20-25'i oranında uyuşmazlık arabuluculuğa geçecek" dedi. Emiroğlu "Arabuluculuk, uyuşmazlığın her iki tarafına da hızlı ve masrafsız çözüm olanağı getirerek, aynı zamanda noter ve mahkemelerde alınan harçları ortadan kaldıracak" diye konuştu.

Kira Davaları

Ani hacizlere son 

Bir başka düzenlemenin ise çat-kapı hacize son verilmesi olduğunu anlatan Emiroğlu bu konuda ise şunları söyledi: 

"Bu kapsamda konutlarda hakim kararı olmaksızın haciz işlemi artık yapılamayacak. Konutlarda yapılacak hacizler ancak icra müdürünün verdiği haciz kararı 'hakim onayından geçtikten sonra' yerine getirilebilecek. Ortak kullanımına hizmet eden tüm ev eşyaları, haczine izin verilmeyen mallar arasına alın."

Çözüm 6 haftayı aşmayacak

Arabuluculuk süreci toplamda 4 hafta sürüyor ve gerekiyorsa 1 hafta uzatılabiliyor. Bu süre ticari uyuşmazlıklarda 4 hafta ve gerekirse 2 hafta uzatılabiliyor, kira ilişkilerinde konu ticari ise 4 hafta sürüyor ve gerekirse 1 hafta uzatılabiliyor. Anlaşmazlık konusu ticari olmayan normal kiralarda ise arabuluculuk süresi 3 hafta, gerekiyorsa 1 hafta uzatılabiliyor.

Başvuru ücreti ve dava parası yok

* Kira davalarında arabulucu zorunluluğu 1 Eylül'de başlayacak. 1 Eylül'den itibaren taraflar dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunda.

* Müracaatlar, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına ücretsiz yapılacak.

* Başvurularda, yargı gideri, harç, tanık, bilirkişi ücreti gibi bir ödeme yapma zorunluluğu bulunmayacak.

* Arabuluculuk görüşmeleri üç hafta içerisinde tamamlanacak. Zorunlu durumlarda arabulucu tarafından bu süre en fazla bir hafta daha uzatılabilecek.

* Böylece yılda yaklaşık 74 bin kira uyuşmazlığı da arabulucuya gidecek.

* Ayrıca kira uyuşmazlığıyla birlikte kat mülkiyeti, komşu hakkı ve ortaklığın giderilmesinden kaynaklı yılda yaklaşık 126 bin uyuşmazlığın arabuluculukla çözüme kavuşturulması hedefleniyor.

* Görüşmeler sonrasında anlaşma sağlanamaması halinde dava açılabilecek.

Hangi kira ihtilaflarını kapsıyor?

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel zorunlu arabuluculuk kapsamına giren kira ihtilaflarını şöyle sıraladı: "Kira tespit davaları, kira uyarlama davaları ve kiralananın tahliyesi davalarının yanı sıra ihtiyaçtan tahliye, borç ödememe sebebiyle tahliye, yeni malik ihtiyacı sebebiyle tahliye, 10 yıllık sürenin dolması sebebiyle tahliye, arsa süresinin dolması sebebiyle tahliye.

Arabulucular 1 Eylül sonrası devreye girecek

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, yeni düzenlemeyle kira sözleşmesi kaynaklı ihtilaflarda ara bulucunun zorunlu hale getirildiğini belirterek, yasanın 1 Eylül'den itibaren geçerli olacağını söyledi. Kiraz bu tarihten önce açılacak tüm davaları ve tahliye talepli icra takipleri için arabulucunun zorunlu olmayacağını kaydetti. Kiraz, "1 Eylül'den itibaren bir mal sahibi veya kiracı, dava açmak istediği takdirde arabuluculuk sürecini geçmeden doğrudan dava açamayacak ve dava açsa bile davası usul yönünden reddedilecektir" dedi. O tarihten sonra ara bulucunun tarafları uzlaşma görüşmesine davet edeceğini aktaran Kiraz, bu davete icabet edilmesi halinde taraflara yargılama sürecinin uzunluğunu, ayrıca ciddi bir zaman ve enerji kaybı oluşturacağını anlatacağını söyledi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal