Gas-stop depremde ikinci afeti önledi: 3 bölgede yoğun hat hasarı tespit edildi

Kahramanmaraş merkezli depremlerden gaz iletim hattında 1 milyar liralık hasar oluştuğu ifade eden EPDK Doğalgaz Piyasası Daire Başkanı Hüseyin Daşdemir “gas-stop” malzemesi sayesinde şehir içlerinde ikincil bir afet, yangın, patlama yaşanmadığını belirtti.

31.03.2023-09:48 - (Son Güncelleme: 31.03.2023-16:58)

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve BOTAŞ yetkilileri, deprem bölgesindeki doğal gaz hatlarında yapılan çalışmalaralar ilgili olarak Meclis Deprem Araştırma Komisyonunda milletvekillerini bilgilendirdi. 

300 binden fazla abone kaybı

EPDK Doğal EPDK Doğalgaz Piyasası Daire Başkanı Hüseyin Daşdemir, 11 ildeki doğal gaz boru hattının 21 bin kilometre olduğunu ifade etti.

Haber7’de yer alan habere göre, deprem bölgesinde toplam 2 milyon doğal gaz abonesi olduğunu ve deprem sonrası 336 bin azalarak 1 milyon 686 bşne düştüğünü aktaran Daşdemir, "Abone sayısındaki düşüşün yaklaşık yüzde 85'inin oturulamaz durumda olan binalardan, geriye kalan yüzde 15'inin ise göç etkisinden oluştuğunu tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Felaketi önledi

Gas-stop felaketi önledi

Daşdemir, deprem bölgesinde şehir içi doğal gaz iletim hattında oluşan hasarın 1 milyar TL olduğunu kaydetti.

EPDK'nın ihale şartnamelerindeki "gas-stop" malzemesinin, depremde çok işe yaradığını belirten Daşdemir, "Bu ekipmanlar sayesinde şehir içlerinde ikincil bir afet, bir yangın, bir patlama yaşanmadı. Şehir içi doğalgaz dağıtım şebekelerimiz, bu konuda iyi durumda" şeklinde konuştu.

3 bölgede yoğun hat hasarı

BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan da hiçbir fay hattı üzerinde hasar oluşmadığını, meydana gelen hasarların zemin problemlerinden kaynaklı olduğunu belirtti.

Depremin ardından basınca duyarlı sistemler sayesinde 2 ila 3 dakikada tüm kritik vanaların kapandığını kaydeden Özcan, "Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş'ta gaz kesildi. Yine 9 tane ilçemizde de gaz arzını durdurduk. 3 bölgede yoğunlaşan bir hat hasarımız söz konusu. Bu hasarlar özellikle sıvılaşma ve zemin problemlerinden kaynaklanıyor. Maraş ve Adıyaman bölgelerinde yatayda 8 metreyi bulan yer değiştirmeleri var" ifadelerini kullandı.

300 bin abone azaldı

Olası Marmara depremi

Muhtemel Marmara depreminin uzun süredir gündemlerinde olduğunu ve hazırlıkları tamamladıklarını söyleyen Özcan,  "Mafsallı beton bloklar kullanarak özellikle Marmara Denizi'ndeki boru hattı geçişlerimizi hem denizcilik faaliyetlerinden kaynaklanan sıkıntılara karşı hem de depremsellik etkisindeki serbest hareketleri daha kontrollü hâle getirecek çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Yaklaşık 13 kilometrelik bir hat boyunca da bu konuda hem stabilizasyonu hem de güvenliği sağlayacak deniz geçişlerini gerçekleştirmiş durumdayız." dedi.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal