Vücudun Su İhtiyacını Karşılayan Yiyecekler

Ramazan ayında oruç tutarken açlığın yanı sıra susuzlukta birçok kişiyi zorlayabiliyor. Özellikle sahurda susamanıza neden olan besinler tüketmişseniz susuzluk daha da rahatsız edici boyutlara ulaşır. Bizde sizin için vücudun su ihtiyacını karşılayan besinleri bir araya getirdik. İşte detaylar...

12.05.2020-13:14 - (Son Güncelleme: 12.05.2020-12:12) Vücudun Su İhtiyacını Karşılayan Yiyecekler

Ramazan ayı boyunca beslenmenize ekleyebileceğiniz bazı besinler susuzluk hissi yaşamanızı önleyebilir! Vücudunuzun su ihtiyacını karşılamanıza destek olan besinlerin neler olduğunu ve ne kadar su içerdiklerini sizin için bir araya getirdik.

KABAK

Kabağın %93'ü su içermektedir. Bunun yanı sıra içeriğindeki lif oranı sayesinde bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Kabak, hücrelerimizi DNA hasarına karşı koruyan lutein ve zeaksantin antioksidanlarını da içerir.

C vitamini içeriği ile 1 porsiyonunda (150 gram) günlük C vitamini ihtiyacının %35'i kadarını karşılayarak bağışıklık sistemine destek olur.

Kabağı, kıymalı veya zeytinyağlı yemeğini yaparak tüketirseniz protein oranını daha da zenginleştirebilir, besin değerini artırabilirsiniz.

SALATALIK

Salatalık %96,7 oranı ile neredeyse tamamı su olan ve şu an mevsimi olduğu için kolaylıkla bulabileceğiniz bir sebzedir. Su içeriğinin yanı sıra potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum, K vitamini açısından da oldukça zengin bir besindir.

İçeriğinde bulunan cucurbıtacıns maddesi de anti-diyabetik etki gösterir. Sahurda veya iftarda salatalığı hem sade hem de salata içerisinde ya da yoğurt da ekleyerek tüketebilirsiniz.

MARUL

Marul çeşitlerinin de ortalama %96’sı su içeriğine sahiptir. Havaların ısındığı bu günlerde sıcak yemek yemek istemediğimiz zamanlarda diğer renkli sebzeler ile içeriğini zenginleştirerek zeytinyağlı-limonlu, vitamin, mineral ve liften zengin doyurucu, kalorisi de düşük salata, su ihtiyacımızı karşılamada oldukça lezzetli ve destekleyici olur.

Aynı zamanda marul vitaminlerden A, C, K, folat ve minerallerden de potasyum ve çinko açısından da zengindir.

KEREVİZ

Kereviz,  %95 su içeriğine sahiptir. Aynı zamanda diğer sebzeler gibi A, K ve folat vitaminleri ve potasyum açısından da oldukça zengindir.

Kerevizi, zeytinyağlı yemeğini pırasayla birleştirerek iftarda tüketebilir veya saplarını zeytinyağı ile bulayıp fırına atarak atıştırmalık olarak süzme yoğurt ile birlikte iftardan sonra tüketebilirsiniz.

DOMATES

Domates, %94,5 su içeriğine sahip bir sebzedir. Domatesi, et yemeklerinin yanında suyunu sıkarak içebilirsiniz. Likopen içeriği sayesinde antioksidan sebzelerden olan domates C, K ve folat vitaminlerinden ve potasyum açısından oldukça zengindir.

ISPANAK

Ispanak, % 92 su içeriğine sahiptir. Aynı zamanda magnezyum, kalsiyum, demir, potasyum mineralleri ve A, C, K ve folat vitaminleri bakımından da oldukça zengindir. İçeriğinde bulunan klorofiller özellikle kanserojenik etkiye karşı iyi bir savaşçıdır.

İçeriğinde bulunan demirin emilimini artırmak için yanında C vitamini yüksek limon, kivi, portakal vb. gıdalar tüketilmesi gerekir. Ispanağın suyundan daha iyi yararlanabilmek için çiğ olarak ve smoothie şeklinde içine portakal, yoğurt ve bal eklenerek tüketmek güzel bir alternatif olabilir.

Geleneksel şekilde zeytinyağlı veya ıspanaklı yumurta şeklinde de tüketebilirsiniz.

BİBER

Biber, %92 su içerir ve bunun yanı sıra oldukça iyi bir C vitamini kaynağıdır. Yaklaşık 2-3 adet (75 gram) biber tüketerek günlük C vitamini gereksiniminizin 0’ünü karşılayabilirsiniz. Bu sayede su gereksinimiyle beraber bağışıklığınızı da günlendirmiş olursunuz.

C vitamini aynı zamanda kolajen üretimine de destek olarak cilt ve eklem sağlığı için de fayda sağlar. Sahurda çiğ olarak veya menemen şeklinde, iftarda ise salatalara eklenerek tüketilebilir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal