Van'ın Çaldıran İlçesinde Termometreler Eksi 41 Dereceyi Gördü!

Yurdun çeşitli bölgelerinde soğuk hava etkisini sürdürürken Van'ın Çaldıran ilçesindeki Bezirhane köyünde termometreler eksi 41 dereceyi gösterdi.

20.01.2022-18:05 - (Son Güncelleme: 20.01.2022-18:10) Van'ın Çaldıran İlçesinde Termometreler Eksi 41 Dereceyi Gördü!

Hava sıcaklığının eksi 41 dereceye düştüğü bölge, kutupları aratmadı. Van'ın Çaldıran ilçesindeki Bezirhane köyünde yaşayan köylüler, olumsuz etkilendiklerini ifade etti. Geçen sene aynı bölgede kaydedilen en düşük hava sıcaklığı eksi 39,2 olarak kaydedilmişti. Köylüler, kutup soğuklarını andıran soğuklara rağmen yaşamalarını sürdürmeye devam ediyor. 

SOĞUKTAN AĞAÇLAR BİLE DONUYOR

Eksi 41 dereceyle kutup soğuklarını andıran köyde, çeşmeler donarak metrelerce buz sarkıtları oluştu. Soğuktan ağaçların bile buz kestiğini belirten köylüler, ağaçları soğuktan korumak için üzerlerini branda ve battaniyelerle örttüklerini söyledi. 


Dışarı çıktıklarına soğuğun yüzlerine doğru vurması nedeniyle kirpiklerinin ve bıyıklarının buz tuttuğunu dile getiren köylüler, evlerinden zorunlu olmadıkça dışarı çıkmıyor. 

KÖYLÜLER TÜM GÜN SOBA YAKIYOR

Etkisini artıran soğuklar nedeniyle evden dışarı çıkamadıklarını ifade eden Muhtar Mehmet Şefik Çakan, vatandaşların evde sürekli soba yakmak zorunda olduğunu dile getirdi. Köyde yılın 6 ayını kar ve soğukla geçtiğini aktaran Muhtar Mehmet Şefik Çakan, ‘Memleketimizde kışın yaşamak çok zor oluyor. Eksi 41 dereceyi gördük. Hayat çok zor. Düz ve yüksek bir rakımdayız. Bu nedenle en soğuk yer burası. Evde 24 saat soba yakıyoruz. Böyle olmazsa yaşayamayız. Hayvanlarımızı dışarı çıkaramıyoruz. Yeni yavrulayan koyunlarımız var, yavruları soğuktan ölüyor. Her yeri buz tutuyor. Birçok evde sular donmuş, akmıyor. En büyük sıkıntımız soğuk. Çocuklarımızı okula göndermekte bile büyük güçlük çekiyoruz’ ifadelerini kullandı. 

HAYAT DURMA NOKTASINA GELDİ

Eksi 41 derece soğuktaki köyde yaşayan Yusuf Çakan ise, soğuk havalardan dolayı dışarı çıkamadıklarını ve hayatın durma noktasına geldiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı; ‘Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmıyoruz. Sadece erzak almak için merkeze gidiyoruz. Dışarı çıktığımızda da çok sıkı giyiniyoruz. Onun dışında hep evdeyiz. Sürekli soba yakıyoruz. Bazen komşuya bile gidemiyoruz sadece telefonlaşıyoruz.’

Köylülerden Mehmet Şirin Çakan da, ‘Arabalarımız her gün donuyor. Güçlükle, altında ateş yakarak çalıştırabiliyoruz. Çok soğuk ve zor şartlarda yaşıyoruz’ diye konuştu. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal