Uzayda son gününü geçiriyor: Alper Gezeravcı ISS’den yarın ayrılacak

İlk Türk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) 2 Şubat Cuma günü ayrılacak. İşte ayrıntılar…

01.02.2024-09:52 - (Son Güncelleme: 01.02.2024-17:47)

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) macerasına yaklaşık 10 gün önce başlayan Alper Gezeravcı, uzaydaki görevini yakında tamamlayacak.

Gezeravcı’nın 2 Şubat günü ISS’ten ayrılarak Dünya’ya dönmesi bekleniyor.

Macera 19 Ocak’ta başladı

Türkiye'nin ilk astronotu unvanına sahip Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ulaşarak bilimsel çalışmalarına başlamış durumda. Türk, İspanyol-Amerikan, İtalyan ve İsveçli üyelerden oluşan çok uluslu Ax-3 mürettebatı, 20 Ocak'ta saat 13.15'te alçak dünya yörüngesindeki ISS'e kenetlendi.

13 önemli deney gerçekleştirdi 

Gezeravcı, uzayda geçireceği 14 gün boyunca TUA ve TÜBİTAK Uzay Komisyonu tarafından belirlenen 13 önemli deney çalışmasını başlattı. Kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar geniş bir yelpazede seçilen bu deneyler, bilimsel literatüre katkı sağlamayı hedefliyor.

Bu deneyler arasında, Türkiye'nin uzay, havacılık ve savunma sanayisi için yeni nesil malzeme geliştirmesi, uzay araçlarının itki sistemlerini daha verimli hale getirmesi, mikroalg türlerinin yer çekimsiz ortamda karbondioksit yakalama ve oksijen üretme performanslarının belirlenmesi, dünya genelinde var olan hastalıklar için yeni tedaviler ve önleyici tedbirlerin geliştirilmesi, propolisin mikro yer çekimi ortamındaki bakteriler üzerindeki etkisinin araştırılması gibi önemli konular bulunuyor.

Alper Gezeravcı

Geriye 3 deney kaldı

Haber7’nin yer verdiği habere göre; Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) gerçekleştireceği 13 deneyin 10'uncusu olan "UYNA" projesini dün hayata geçirdi. TÜBİTAK MAM'dan Ömür Can Odabaş'ın proje yöneticisi olduğu bu çalışma, yüksek sıcaklıklara dayanıklı ve yüksek mukavemetli alaşımların üretilmesini hedefliyor. Deney, KIBO modülündeki ELF (Electrostatic Levitation Furnace) kullanılarak gerçekleştirilecek.

Astronot Gezeravcı'nın, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılması planlanan tarih 2 Şubat olarak belirlendi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal