Üniversiteliye 3 Ayda 2.600 TL

Üniversiteli gençleri çalışma hayatına hazırlamak ve kendi gelirlerini sağlamak amacıyla Sosyal Çalışma Programı hazırlandı. Program doğrultusunda haftada 3 gün çalışacak olan öğrenciler hem sigortalı olacak hem de 2 bin 600 lira alacak

26.06.2019-09:51 - (Son Güncelleme: 26.06.2019-10:11)

Üniversiteli öğrencilere yaz dönemi süresince asgari ücret ve sigortalı çalışma hakkı veren Sosyal Çalışma Programı’na (SÇP) başvurular başlamış bulunuyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İş Kurumu (İşkur) tarafından yürütülen programa 3 gün boyunca yani 28 Haziran gününe kadar İşkur’un internet sitesi üzerinden başvurulabilecek. Her bir gün için 67.36 TL alacak olan gençler üç ayda yaklaşık 2 bin 600 lira kazanacak.

SİGORTASI YATACAK 

Program, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayı olmak üzere 3 ay süreyle gerçekleştirilecek. Açıköğretim, yüksek lisans ve doktora öğrencileri dışında akademik ortalaması 2 ve üzerinde olan bütün üniversite öğrencilerinin başvuru yapabileceği söz konusu programda öğrenciler çalıştıkları süre boyunca sigortalı olacak. Yani sağlık dahil olmak üzere emeklilik primleri de yatırılacak. Böylece gençlerin ilk defa sigorta girişi de yapılacak.

HAFTADA 3 GÜN ÇALIŞACAKLAR  

Öğrenciler; kültürel mirasın restorasyonu, çevrenin korunması, kütüphanelerin bakımı, kamu kurumlarının kültürel ve sosyal hizmetlerinin desteklenmesi gibi önemli alanlarda haftada en fazla 3 gün çalışacak. Programlardan bu yaz döneminde ‘en fazla 39 gün’, öğrencilik hayatı boyunca ise  ‘toplam 90 gün’ faydalanabilecek. Günlük çalışma süresi yarım saati dinlenme olacak şekilde 8 saat olacak. Yani 8 Temmuz’da çalışmaya başlayıp pazartesi, salı ve çarşamba günleri işe giden bir öğrenci Temmuz ayı için 12 gün üzerinden 808 TL kazanacak.

İŞGÜCÜ PİYASASI OLUŞACAK  

Programın gençleri ileriye hazırlamayı amaçlayan yeni aktif işgücü piyasası araçlarından birisi olacağını ifade eden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Öğrencilerin çalışma hayatıyla tanışmalarını sağlamak ve onlara çalışma disiplini kazandırmak maksadıyla düzenlenen program sayesinde gençlerimiz yaz tatillerinde cep harçlıklarını çıkaracaklar ve emekliliklerine sayılacak sigortalılıkları yapılacak” sözlerini aktardı.

İŞ TECRÜBESİ KAZANILACAK  

Program neticesinde öğrencilerin toplumsal faydanın yüksek olduğu hizmetlere katılım sağlayarak iş tecrübesi kazanmış olacaklarını belirten Bakan Selçuk, şunları aktardı: “Temmuz itibarıyla başlayacak program ile üniversite öğrencisi gençlerimizin iş hayatına girişlerinde en az teknik beceriler kadar önemli olan; takım içinde çalışma, organize olabilme, iletişim kurabilme, analitik düşünme gibi sosyal becerilerini geliştirerek mezun olduktan sonra iş hayatına girişlerini kolaylaştırmayı hedefliyoruz.”

MERAK EDİLEN SORULAR VE CEVAPLARI  

İŞKUR'A KAYIT ZORUNLU   

1 - Sosyal Çalışma Programı’na kimler katılabilecek?

Açıköğretim, yüksek lisans ve doktora öğrencileri dışında bütün yükseköğretim öğrencileri programa başvuru yapabilir. Vakıf üniversitelerindeki öğrenciler de programdan yararlanabilir.

2 - Başvurular nereden yapılacak?

Başvurusu devam eden programlar www.iskur.gov.tr adresinden paylaşılacak olup online kullanıcı girişi yapılarak programlar hakkında bilgi aklınabilecek ve başvuru yapılabilecektir. 28 Haziran son başvuru tarihi.

3 - Başvurabilmek için İşkur’a kayıt olmak zorunlu mudur?

Programdan yararlanabilmek için İşkur’a kayıt olmak ve kaydın aktif statüde olması gerekmektedir.

EN FAZLA 3 PROGRAMA BAŞVURU YAPILABİLİR  

4 - Tüm programlara başvurmak mümkün müdür?

Her bir öğrenci bir yaz döneminde en fazla 3 programa başvuru yapabiliyor. Öğrenciler, istedikleri ildeki programa başvurabilirler. İkamet edilen ya da öğrenim görülen il olması şart değil.

5 - Katılımcılar nasıl seçilecek?

Katılımcılar kura/liste/noter kurası ile belirlenir. Başvuruda bulunulan programlar arasında kontenjanına göre başvuru sayısı az olan programa yerleştirme yapılır.

6 - Ödemeler ne zaman yapılacak?

Kamu kurumu, hak edişler hakkındaki belgeleri ve maaş bordrosunu katılım sağlanan ayı izleyen ayın 7’nci gününe kadar Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne teslim edecek. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü belgelerin tesliminden itibaren 7 gün içinde incelemede bulunarak oluşan giderleri kurum hesabına aktaracak. Daha sonrasında öğrencilere ödeme yapılacak.

BURSLAR KESİLMEYECEK  

7 - Programa katılanların KYK burslarında ya da öğrenim kredilerinde kesinti olacak mı?

Program nedeniyle katılımcıların KYK bursları/öğrenim kredileri kesilmeyecek. Fakat diğer kurumlardan alınan burslara ilişkin olarak ilgili kurumla görüşülmesi gerekiyor.

8- İzin hakkı var mı?

Katılımcıların programa devam zorunlulukları bulunuyor. Fakat yüklenicinin onayı olması şartıyla 5 güne kadar mazeret göstererek programa katılmama hakları olacak. Katılımcılara bu günler için herhangi bir ödeme yapılmayacak.

9 - Başvuranlar için bölüm ayrımı var mıdır?

Hayır, bölüm ayrımı olmaksızın bütün öğrenciler başvuruda bulunabilir.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal