Ukrayna lideri Zelenski'den Türkiye açıklaması: Tahıl ihracatına garanti sağlamak için iletişim halindeyiz

Ülkedeki savaş can almaya devam ederken Ukrayna lideri Zelenski'den dikkat çeken bir açıklama geldi.

05.07.2022-10:29 - (Son Güncelleme: 05.07.2022-13:19) Ukrayna lideri Zelenski'den Türkiye açıklaması: Tahıl ihracatına garanti sağlamak için iletişim halindeyiz

24 Şubat sabahı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emri ile başlayan savaş tüm dünyayı derinden etkilemeye devam etmekte. Dünyanın dördüncü büyük tahıl ihracatçısı olan Ukrayna, savaş sebebiyle tahıl ihraç edemeyerek tüm dünyayı zor duruma sokuyor. Savaş nedeniyle tüm dünyada gıda sorunları baş gösteriyor. 

Bu durum dünyada büyük bir gıda krizi meydana getirirken Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski'den konuya dair flaş bir açıklama geldi.

Zelenski Ukrayna'nın Ukrayna limanlarından tahıl ihracatına garanti sağlamak için Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) ile görüşmelerde bulunduğunu dile getirdi.

Gemiler için güvenlik garantilerine ihtiyaç duyduklarını dile getiren Ukrayna lideri konuya ilişkin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile 'doğrudan' iletişim halinde olduklarını söyledi.

Zelenski, BM'nin 'moderatör olarak değil, lider bir rol oynadığını' belirtti.


NATO'dan Türkiye'nin rolüne övgü

Geçtiğimiz aylarda NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin doğrudan bir sonucu olan küresel gıda krizinin de toplantıda ele alındığını dile getirerek, 'Gıda fiyatları rekor seviyelere ulaşıyor. Birçok ülke önemli miktarda buğday ve diğer gıdaların ithalatı konusunda Ukrayna'ya bağımlı. Müttefikler krizi hafifletmek ve Ukrayna'dan tahıl almak için çabalıyor' açıklamada bulunmuştu.

Ukrayna'daki savaş sebebiyle ortaya çıkacak gıda kriziyle mücadele konusunda Türkiye'nin rolü hakkında konuşan Stoltenberg şu açıklamalarda bulunmuştu;

Türkiye ve Yunanistan'ın çabalarına değinerek, 'NATO müttefikleri Ukrayna'dan yiyecek ve daha fazla tahıl çıkarmaya çalışmak için çabalar sarf ediyor. Bu konuda Türkiye, temelde bazı anlaşmaları kolaylaştırmaya çalışıyor. Ayrıca Yunanistan da Ukrayna'dan tahıl almak için gemilerle hizmet vermeye hazır olduklarını duyurdu.' dedi.

Memnuniyetle karşılıyoruz

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu açıklama doğrultusunda, ABD’nin Türkiye’nin Ukrayna tahılının ihraç edilmesini sağlamak için yaptığı girişimlerini memnuniyetle karşıladıklarını söylemişti.

ABD'nin Ukrayna'dan tahıl ihracatını tekrardan başlaması için müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte çalıştığını belirten Kirby, söz konusu ihracatın Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sebebiyle engellendiğini dile getirmişti.

Karadeniz'de bir Rus ablukası olduğunu dile getiren Kirby, "Türkiye'nin tahıl nakliyesine izin verecek bir tür düzenlemeye aracılık etmeye çalışmasını kesinlikle memnuniyetle karşılıyoruz" açıklamasında bulundu.

Dünyanın önde gelen tahıl ihracatçılarından biri olan Ukrayna, Rusya'yı gemilerinin hareketini engellemekle suçluyor.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal