Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'den flaş sözler: "Rusya topyekün saldırıyor"

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus avantajını ilk defa net bir şekilde açıklarken Moskova'nın saldırıları sonrası Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Rusya'nın yeni hedefini açıkladı.

25.05.2022-12:02 - (Son Güncelleme: 25.05.2022-12:44) Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'den flaş sözler: "Rusya topyekün saldırıyor"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emri ile başlayan savaş son dönemde Ukrayna'nın doğu bölgelerinde yoğunlaşmış durumda. 24 Şubat'tan beri son sürat devam eden savaşta ana hedefini ülkenin başkenti Kiev olarak belirleyen Rusya tüm çabalarına rağmen kenti ele geçirememiş, daha sonra ise hedefini Donbas'a çevirmişti. 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'den haftalardır yoğun çatışmalara sahne olan bölgedeki son durum ile ilgili flaş açıklamalar geldi.

"Oradaki her şeyi yok etmek istiyorlar"

Rusya'nın Donbas saldırısında elinde kalan tüm gücünü kullandığını belirten Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy:  "Oradaki her şeyi yok etmek istiyorlar." dedi 

Rusya'nın silah ve teçhizattaki avantajına vurgu yapan Zelenski: "Bu avantajı engellemek için zaman ve olağanüstü güç gerekiyor." sözlerinde bulundu.

Rusya topyekun saldırı başlattı

Dün Rusya'nın bu bölgede topyekûn bir saldırı başlattığını duyurulmuş, Rus kuvvetlerinin Luhansk eyaletindeki son büyük şehir ve Donbas'ın hala Ukrayna kontrolündeki en doğu noktası olan Severodonetsk'i ve kardeş şehri Lysychansk'ı hemen güneyde kuşatmak için harekete geçtiği açıklanmıştı.

Vladimir Zelenskiy

"Başarılı olursa Kramatorsk yolu açılacak"

ABD basınında yer alan bir haberde: "Başarılı olursa, hareket Ukrayna birliklerini bölgeyi savunurken tuzağa düşürecek ve Rusya'nın Ukrayna hükümetinin doğudaki ana idari ve askeri bağlantı noktası olan Kramatorsk'a giden yolunu açacak. Rus birliklerinin üç koldan bölgeye saldırılar düzenlediği belirtilirken Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'ndan da bu raporları doğrulayan bir açıklama geldi.Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'na göre Moskova, yeni bir hamle için güçlerini topluyor." ifadeleri kulanıldı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı Sözcüsü Oleksandr Motuzyanyk, konuya ilişkin yaptığı açıklamada: "Rusya'nın ülkemize karşı açtığı geniş çaplı saldırganlığın en aktif aşamasında olduğunu gözlemliyoruz. Ukrayna’nın doğu cephesindeki durum son derece zor, ülkenin kaderi orada belirleniyor. İngiliz raporlarına göre, Rusya üç aylık Ukrayna işgalinde, Afganistan'daki dokuz yıllık savaşın tamamında kaybettiği kadar asker kaybetti. Sovyetler Birliği'nin Afgan savaşındaki kayıpları yaklaşık 15 bin ölüm, ek olarak 35.478 yaralı ve 311 kayıp olarak kayıtlara geçmişti. Luhansk Valisi Sergey Gayday ise Ukrayna’nın doğusundaki Lysychansk ve Severodonetsk şehirlerinin, Ukrayna’nın elinde tuttuğu son doğu toprakları olduğunu belirterek, 'Düşman, Lysychansk ve Severodonetsk'i kuşatma çabalarına devam ediyor."  ifadelerine yer verdi.

Vali Gayday ayrıca söz konusu şehirlerde yaklaşık 15 bin kişinin yaşadığını belirtti.

Rusya kayıplarını hala açıklamıyor

Rusya'nın savaştaki asker kaybı ile ilgili pek çok farklı rapor bulunuyor. Ukrayna savaşın başından itibaren 30 binden fazla Rus askerinin öldüğünü iddia ediyor. Moskova ise konu ile ilgili ilk ve son resmi açıklamasını 2 Mart'ta yapmıştı. Söz konusu açıklamada Rusya'nın savaştaki asker kaybı 498 olarak açıklanmıştı. Bu veri o tarihten sonra hiç güncellenmedi.

En az 317 subay öldü

Rus hükümeti silahlı kuvvetlerinin uğradığı ölümlerin sayısı hakkında nadiren güncellemeler verirken, yerel yönetimler ve gazeteler tarafından yapılan duyurular kapsamında en az 317 subayın çatışmalarda öldüğü kaydedildi.

Rusya benzer bir askeri kriz ile Afganistan'ı işgal ettiğinde karşılaşmıştı. Bölgeye Sovyet askerleri ilk olarak 24 Aralık 1979'da Sovyet lideri Leonid Brejnev'in emriyle gönderilmiş, 10 yıl süren savaşta 15 bine yakın Sovyet askeri hayatını kaybetmişti.

Mehlika Karadayı
mehlikakaradayi@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal