Rusya'daki Zafer Bayramı kutlamaları, Ukraynayı harekete geçirdi! Zelenski'ye özel koruma sağlandı ve önlemler artırıldı

Rusya bugün gerçekleştirilecek olan ''9 Mayıs Zafer Günü'' dolayısıyla büyük ve görkemli kutlamalarına ev sahipliği yapacak. Kızıl Meydan'da olacak geçit töreninde Putin konuşma yapacak. 2 aydan uzun bir süredir Rusya tarafından işgal edilmiş Ukrayna da teyakkuzda. İşte haberin detayları...

09.05.2022-09:30 - (Son Güncelleme: 09.05.2022-12:35)

Rusya bugün Sovyetler Birliği'nin 2. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanya'sını mağlup etmesinden dolayı kutlanan 9 Mayıs Zafer Bayramı'nı kutlamaya hazırlanmaktadır. 

Putin resmen gövde gösterisi yapacak 

Rus ordusu bayrama özel Kızıl Meydan'da oldukça büyük ve görkemli bir geçit töreni düzenleyecek. Bütün gözler Putin'in yapacağı konuşmaya doğru çevrilmiş vaziyette. Rus liderinin iki aydan uzun bir süredir devam eden Ukrayna işgalinin resmen gidişatını değiştirecek yönde bir açıklama yapması beklenmektedir. Putin ihtimallere göre ya zafer konuşması yapacak ya da tam anlamıyla topyekun savaş ilan edip seferberlik kararını açıklayacak. 

Kritik merkezlere yönelik saldırılar olabilir 

Ukrayna yönetimi de Rusya'nın 9 Mayıs Zafer Bayramı'ndan dolayı girişebileceği büyük çaplı saldırı dalgasına karşı olarak başta başkent Kiev olacak şekilde ülke genelinde güvenlik önlemleri artırıldı. Ukrayna Milletvekili ve Kırım-Tatar Milli Meclis Başkanı Refat Çubarov, kimyasal ve nükleerde dahil olacak şekilde Putin yönetiminin her türlü çılgınlığı deneyebileceğini ve bu doğrultuda hazırlıklar yapıldığını dile getirdi. Çubarov, Ukrayna Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı da dahil büyük kentlerde kritik merkezlere yönelik saldırıların gerçekleştirilebileceği yönünde istihbari bilgiler olduğunu belirtti.


Tüm ülke resmen tehdit altında 

Ukraynalı diplomat Hryhorii Boiko da Rusya'nın önceki günlerde ülkenin batısından doğusuna kadar fırlattığı Sarmat füze denemesini anımsatarak, ''Ukrayna'da tüm hastaneler, akaryakıt ve tarım-gıda merkezleri, nükleer içerik arz eden tesisler ve Polonya sınırı dahil tüm ülke ağır tehdit altında. Putin, Rus Halkına Ukrayna üzerinden bir mesaj verecek. Ayrıca yine 9 Mayıs, daha önce operasyon işgal girişimine resmen savaş denilerek çok daha ağır bombardıman ve kara saldırılarının başlangıç günü olabilir'' şeklinde ifade etti. 

Zelenski'nin bulunduğu yere hava savunma sistemi kuruldu 

Ukrayna sivil savunma biriminin nükleer tehditlere yönelik teyakkuz halinde olacağı bildirilmişken muhtemel Ukrayna Parlamentosu ve Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin bulunduğu yere yönelik saldırılara karşı da Kiev ve çevresine yeni hava savunma sistemleri yerleştirilmektedir. Rus ordusuna bağlı olan donanma birliklerinin son dönem içerisindeki hareketliliğinin arttığı gözlemlenirken bunun daha öncesinde de 9 Mayıs Zafer günü kutlamalarına katılan çok sayıda gemi, bu yıl sıcak hatta konuşlandırılan bölgeleri terk etmedi. Diğer taraftan Rusya'nın Belarus, Donekts, Lugansk ve Beyaz Rusya'ya yeni füze sistemleri kurduğu ve yeni kara birliklerinin cepheye sevkiyatının ise devam edildiği bilgisi öğrenildi.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal