İtalya, son 70 yılın en kurak yılını geçiriyor! Kuraklık kriziyle karşı karşıya kalan 5 bölgede 'OHAL' ilan edildi!

İtalya, son 70 yılın en kurak yılını geçiriyor. Şiddetli bir şekilde kuraklık kriziyle karşı karşıya kalan İtalya'da 5 bölgede olağanüstü hal kararı alındı.

05.07.2022-09:42 - (Son Güncelleme: 05.07.2022-12:15)

İtalya Hükümeti, 5 bölgede olağan üstü hal kararı aldığını duyurdu. Kuraklıktan kaynaklı bu kararı aldığını belirten İtalyan Hükümeti, kuraklıktan en çok etkilenen 5 bölgede OHAL kararını açıkladı.

Son 70 yılın en kurak yılı

İtalya, son 70 yılın en kurak yılını geçiriyor. Şiddetli bir şekilde kuraklık kriziyle karşı karşıya kalan İtalya'da 5 bölgede olağanüstü hal kararı alındı. Başbakan Mario Draghi liderliğinde toplanan Bakanlar Kurulu, yaşanan krizden en çok etkilenen İtalya'nın kuzeyinde yer alan 5 bölgeye yönelik bir dizi karara imza attı. OHAL kararı alınan bölgeler ise Piyemonte, Lombardiya, Veneto, Emilia-Romagna ve Friuli Venezia Giulia olarak belirtildi.

36,5 milyon avroluk kaynak ayrıldı

Bakanlar Kurulu, olağanüstü hal kararı aldığı İtalya'nın kuzeyinde yer alan Piyemonte, Lombardiya, Veneto, Emilia-Romagna ve Friuli Venezia Giulia bölgelerinde krizi aşmak amacıyla yaklaşık 36,5 milyon avroluk kaynak ayırdığını belirtti. Kuraklık krizinin önüne geçilebilmesi için ayrılan kaynaktan en çok pay alan bölge ise Emilia-Romagna bölgesi. Bu bölgeye ayrılan bütçe 10,9 milyon avro olduğu kaydedildi. İtalyan Ziraatçılar Derneği, verilerini açıkladı. Belirtilen bölgelerde yer alan 270 bin çiftliğin zor durumda olduğu belirtildi. 

36,5 milyon avroluk kaynak ayrıldı

Kuraklık krizi

İtalya'da ocak ayından bu yana yağış miktarı önceki senelere oranla yarı yarıya azaldı. Son haftalarda artan aşırı sıcaklar ile beraber İtalya'nın kuzeyinde yer alana 5 bölge olumsuz olarak etkilenerek kuraklık kriziyle karşı karşıya geldi. Belirtilen bölgelerde bazı belediyeler içme suyu kullanımında ve tarımsal sulamada kısıtlayıcı önlemlere başvurmak zorunda kaldı.

Tarımsal üretimin yüzde 30'unu tehdit ediyor

Olağanüstü hal ilan edilen bölgelerden geçen ve ülkenin en büyük ve en uzun ırmağı olan Po'nun su seviyesi, yaşanan kuraklık sonucu normalden yüzde 80 daha az olduğu görüldü. Gelişmelerin ardından uzmanlar açıklamalarda bulundu. Uzmanların görüşlerine göre, ülke genelinde kuraklık krizinin tarımsal üretimin yüzde 30'unu tehdit ettiğini vurgularken ve şu ana kadar tarım alanında 3 milyar avroya yakın zarara yol açtığını ifade ettiler.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal