Enflasyon kara bulut gibi çöktü! İtalya'da son 36 yılın rekoru kırıldı

Avrupa enflasyonunun adeta rekor tazelediği son ülke ise İtalya oldu. Mayıs ayında yıllık yüzde 6,8 olan enflasyon oranı, Rusya-Ukrayna savaşının enerji ve gıda fiyatlarına etkisiyle birlikte haziran ayında yıllık yüzde 8'e kadar ulaştı. İşte haberin detayları...

01.07.2022-17:30 - (Son Güncelleme: 01.07.2022-17:30) Enflasyon kara bulut gibi çöktü! İtalya'da son 36 yılın rekoru kırıldı

Pandeminin ardından ortaya çıkan ve dünyayı adeta kasıp kavuran yüksek enflasyon Avrupa'da tarihi rekorların kapısını araladı. Almanya, İngiltere, Fransa ve İspanya'nın ardından İtalya'da da enflasyonda resmen rekor tazeledi. İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü (ISTAT), İtalya'nın haziran ayına yönelik enflasyon öncü verilerini yayımladı. 

Bu duruma göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziranda aylık bazda yüzde 1,2 ve yıllık bazda da yüzde 8 artarak, Ocak 1986 yılında kaydedilen yüzde 8,2'lik düzeyden bu yana dek kaydedilen en yüksek seviyeye çıktı. 

ISTAT açıklamasında konuya ilişkin, enflasyonun yüksek çıkmasında artan enerji maliyetleri ile gıda fiyatlarındaki yükseliş büyük bir rol oynadı. İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü (INE) verilerine yönelik, haziranda enflasyon yıllık bazda yüzde 10,2 oldu. Bu durumda ülkede enflasyon 1985 yılından, çekirdek enflasyon da yüzde 5,5 ile Ağustos 1993 yılından bu yana en yüksek seviyesine kadar ulaştı. 


Rusya-Ukrayna savaşı 

Öte yandan sol koalisyon hükümetinin akaryakıt fiyatlarında başlatmış olduğu yardımın (litre başına 20 sentlik indirim) etkisiyle birlikte nisan ayında düşüş gösteren enflasyon, mayıs ayında yüzde 8,7'ye çıkmasının ardından yükselişini bu ay da sürdürmeye devam etti. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi'nin Haziran ayına yönelik enflasyon öncü verilerini yayımladı. 

Böylece, Euro Bölgesi'nde Mayıs ayı içerisinde yüzde 8,1 olan yıllık enflasyon, geçtiğimiz ay yüzde 8,6’a kadar yükseldi. Euro Bölgesi'nde enflasyon, Haziran ayında aylık bazda ise yüzde 0,8'e kadar ulaştı. Euro Bölgesi'nde enflasyon, Haziran ayında aylık bazda ise yüzde 0,8'e kadar ulaştı. Haziran ayında enflasyonun ana itici gücü, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı keskin bir şekilde yükselen enerji ve gıda fiyatları oldu. 

Ayrıca Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle birlikte fiyatları artan enerji ve gıda, Fransa'da enflasyonu 31 yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Fransa Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (INSEE), fiyat artışlarına yönelik haziran ayı öncü verilerini yayımladı. Böylece, mayısta yüzde 5,2 olan yıllık enflasyon, haziran ayında yüzde 5,8'e çıkarak Haziran 1991 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Beklenti, enflasyonun haziranda yüzde 5,7'ye çıkması doğrultusundaydı. Ülkede enflasyon, aylık bazda ise yüzde 0,7 artış gösterdi. AB uyumlu TÜFE, haziran ayında aylık bazda yüzde 0,8 arttı, yıllık bazda da yüzde 5,8'den yüzde 6,5'e yükselerek rekor tazelemiş oldu. 


Mayıs ayı öncü verileri açıklandı 

Öte yandan Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fiyat artışlarına yönelik mayıs ayı öncü verilerini açıkladı. Bu duruma göre, nisan ayında yüzde 7,4 olan yıllık enflasyon, mayıs ayında yüzde 7,9'a çıkarak, ilk petrol krizinin meydana geldiği 1973-1974 kışından bu zamana dek en yüksek orana ulaştı. Enflasyona yönelik beklenti, mayıs ayında yüzde 7,6'ya yükselmesi bekleniyordu. 

Kanada İstatistik Kurumu'ndan gelen açıklamada ise konuya ilişkin, geçen ay yıllık enflasyonun, 1983 yılının aynı dönemindeki yüzde 7,3 seviyesini geçtiği aktarıldı. Kanada İstatistik Kurumu'ndan yapılan açıklamada ise, geçtiğimiz ay yıllık enflasyonun, 1983 yılının aynı dönemindeki yüzde 7,3 seviyesini geçtiği kaydedildi. 


Benzinden sonra gıda fiyatlarında artış yaşandı 

Bu durumda benzinden sonra en fazla gıda fiyatlarında artış yaşandığı, hane halkının gıda faturalarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,7 artış gösterdiği kaydedilen açıklamada ise, gıda kategorisinde yenilebilir katı ve sıvı yağların maliyetinin yüzde 30 ile rekor düzeyde yükseldiği belirtildi. ABD'de mayıs ayından itibaren enflasyon yüzde 8,3'ten 0,3 artarak yüzde 8,6 ile son 41 yılın zirvesine yükseldi. Bu durumda, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti mayıs ayından bir önceki aya kıyasla yüzde 1 arttı. Öte yandan piyasa beklentilerini aşan TÜFE'nin bu dönemde yüzde 0,7 artması bekleniyordu. TÜFE, nisan ayında aylık yüzde 0,3'lük artış göstermişti. Benzin, gıda ve barınma fiyatlarındaki artışlar enflasyonu ise iyice körükledi.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal