Turkovac'a Onay Verildi! 3. Doz Geliyor

Son dakika haberi: Türkiye’nin büyük bir merakla beklediği haber geldi. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından yerli aşı Turkovac’ın rapel dozu (hatırlatma aşısı) olarak kullanımına onay verildi.

08.10.2021-15:40 - (Son Güncelleme: 08.10.2021-17:40)

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ilk yerli inaktif Koronavirüs aşımız olan Turkovac’ın rapel dozu (hatırlatma aşısı) olarak uygulanmasına onay verdi. Bu kapsamda 2 doz Sinovac aşısı olmuş olan kişilere 3’üncü doz Turkovac aşısının uygulanması için resmi onay geldi. 

Halen daha Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB)’nın desteğiyle Faz-3 çalışmalarına devam edilen Turkovac’ın, 40 merkezde pekiştirme dozu yapılacak. 2 doz Sinovac aşısı olanlara yönelik Turkovac aşısı olma başvuruları önümüzdeki günlerde başlayacak.

TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan Bioexpo Aşı Sempozyumu’nda TURKOVAC aşısıyla ilgili kritik gelişmeleri büyük bir müjde olarak ilan etti.

AŞI İÇİN 2 FARKLI FAZ-3 ÇALIŞMASI YAPILIYOR

Türkiye’de pandemi sürecinde bilimsel çalışmaların büyük bir ilerleme kat ettiğini ifade eden TİTCK Başkanı Doç. Dr. Tolga Karahan ise,  28 Eylül 2020 itibarıyla 7 yerli aşı adayının 13 klinik araştırma başvurusunda bulunduğunu belirterek, ‘Bu başvurulardan 8’ine izin verildi. 5’inin ise süreci devam ediyor. Başvuruların dağılımına bakıldığında 7 adet Faz-1, 5 adet Faz -2, 1 adet Faz -3 gerçekleşti. Dün itibarıyla rapel çalışmasının da (pekiştirme dozu) onayı verildi’ şeklinde konuştu. 

PROF. ÜNAL: İLK KEZ BÖYLE BİR BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPILIYOR

Öte yandan Hacettepe Üniversitesi Aşı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal’in koordinatörlüğünde yapılan Faz-3 çalışmaları da tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, ‘İlk kez böyle bir çalışma oluyor. Heyecan içinde çalışıyoruz, inşallah yüzümüzün akıyla sonlandıracağız” şeklinde konuşan Ünal, alınan onayla birlikte yerli aşı için 2 farklı Faz-3 çalışmasının sürdürülmüş olacağını aktardı. Ünal "Yan etkileri çok yakın takip ediyoruz. Bugüne kadar majör bir yan etki olmadı. Diğer aşılarda olduğu gibi enjeksiyon bölgesinde ağrı, kol ağrısı, şişme gibi etkiler görüldü’ ifadelerini kullandı.

ŞİMDİYE KADAR 1599 DOZ AŞI UYGULAMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Şehir Hastanesi, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Kayseri Şehir Hastanesi’nde birinci doz aşıdan 1034, ikinci doz aşı için 565 olmak üzere toplam bin 599 doz aşı yapıldı.

TRABZON’DA AŞI ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI

TURKOVAC aşısının Faz-3 çalışmalarını yürütmek için belirlenen merkezlerden biri de Trabzon olarak belirlendi. Aşı çalışmaları için Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kaşüstü Kampüsü’nde geniş bir yer hazırladıklarını belirten İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, ‘İlk gelen bilgiler doğrultusunda şunu söyleyebilirim ki, Faz-3 çalışmasında 2 doz Sinovac’ını olmuş ve üstünden 90 gün geçmiş kişilere uygulanacak. Onun dışındakilere uygulama şimdilik olmayacak. Tamamen gönüllü, kişilerin onayıyla birlikte yapılacak’ ifadelerini kullandı. Hazırlıkların önceki gün itibarıyla tamamlandığını ifade eden Hakan Usta, Sağlık Bakanlığı’ndan gelecek talimatla birlikte Faz-3 çalışmalarının başlatacaklarını ifade etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal