Beklenen Aşı Çalışması Başladı: Yerli Aşı Turkovac mı Daha Etkili Sinovac mı?

Koronavirüs salgınıyla mücadelede en etkili yöntem olan Kovid-19 aşıları hakkında yapılan, Turkovac mı daha etkili Sinovac mı? Araştırmasının sonuçları açıklandı…

22.08.2021-09:09 - (Son Güncelleme: 22.08.2021-09:23)

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla mücadele hız kesmeden devam ediyor. Salgının önüne geçmede en etkili yöntem olan Kovid-19 aşıları hakkında yapılan, ‘Turkovac mı daha etkili Sinovac mı?’ araştırmasının sonucu açıklandı. İşte yapılan araştırmaya dair detaylar…

TURKOVAC MI DAHA ETKİLİ SİNOVAC MI?

Salgınla mücadele başından beri büyük bir titizlikle çalışan Sağlık Bakanlığı, yerli aşı Turkovac araştırıldığı yeni bir çalışma başlattı. Gönüllü ekiple İstanbul’da başlatılan üçüncü doz aşılamada Turkovac mı daha etkili Sinovac mı? Sorusunun üzerine bir çalışma yapıldı. İki aşının arasındaki etkinlik farklarının inceleneceği çalışma faz2 araştırması tam 80 gün sürecek. Bu çalışmanın sonucu yerli aşı Turkovac’ın piyasaya sürülmesi içinde önemli veriler sağlayacak. 

YERLİ AŞI ÇALIŞMALARI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

Yerli aşı için yapılan çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Haziran’da başlayan ve yaklaşık 40 kişiye uygulanan faz3 araştırması devam ederken, Turkovac ve Sinovac aşılarının etkilerinin ele alındığı yeni çalışma daha başladı. Faz 2 araştırması olan çalışmayla üçüncü doz aşılar, bu hafta İstanbul'da ilk gönüllülere uygulanmaya başladı.

Kovid-19 aşıları hakkında yapılan araştırmada görevli olan Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Mehtap Aydın, faz2 kapsamında yürütülen Turkovac mı daha etkili Sinovac mı? Çalışması hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Aydın, ‘İki aşıyı karşılaştırmamızın sebebi, ikisinin de etki mekanizmaları benzer olması. Türkiye'nin her yerinden iki doz aşısını yaptırmış, üzerinden üç ay geçmiş olan kişilere e-nabız'dan gönüllü olabileceklerine dair mesaj gidiyor. Bu vatandaşlar 0216 656 56 16 numaralı telefondan bize ulaşarak randevu alıp çalışmaya dahil olabilirler’ şeklinde konuştu. 

YERLİ AŞI GÖNÜL RAHATLIĞI İLE UYGULANABİLECEK

Aynı araştırmada görev alan Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Necdet Sağlam, yapılan çalışma sonrasında yerli aşıya dair vatandaşların akıllarında herhangi bir soru kalmayacağını belirterek, ‘Bu çalışmanın sonucunda yeterli sonuç elde edilirse üçüncü doz uygulamasında yerli aşının erken dönemde devreye girmesini bekliyoruz. Üç aylık bir süre sonra yerli aşının etkinliği belli olacak ve belki de yerli aşıyı çalışmanın sonucunda rahatlıkla yapabileceğiz’ dedi. 

BİRÇOK KİŞİ HANGİ AŞIYI OLDUĞUNU BİLMİYOR

Yapılan çalışmada ele alınan konulardan birinin iki doz sinovac aşısı yaptırmış birinin, üçüncü doz aşıda Turkovac ya da Sinovac aşılarından birinin uygulandığı olduğunu belirten Aydın, ‘Hastaların çalışmaya alınması için kişinin kovid olmaması gerekiyor. Onun için bir PCR testi ve kan tahlili alıyoruz. PCR testinin sonucunu bekliyoruz eğer negatif çıkarsa bu kişi çalışmaya giriyor. Kişi hangi aşıyı olduğunu bilmiyor. Bir hemşiremiz o gönüllüde hangi aşı tanımlanmışsa o aşıyı alıyor diğer hemşiremize veriyor, diğer hemşire hangi aşıyı verdiğini bilmeden yapıyor. Yani gönüllülerimizin hangi aşıyı olduğunu bilmiyoruz. Ama 80 gün sonra kendilerine söylüyoruz’ diye konuştu. 

ÇALIŞMA KAPSAMINDA AŞILAR 200 KİŞİYE UYGULANACAK

Gönüllülük kapsamında yürütülen çalışmada, aşı yaptıktan sonra hastaların durumunun yakından takip edildiğinin altını çizen Aydın, ‘En ufak bir sıkıntıları, akıllarına takılan bir soru ya da herhangi bir yan etki olursa telefondan bize ulaşabiliyorlar. Bu kişiler kovid geçiriyor mu geçirmiyor mu buna bakıyoruz. Aşının etkinlik ve güvenliğine bakıyoruz. Bu çalışmayı bir haftadır yürütüyoruz ve toplam 200'den fazla hastaya uygulayacağız. O hasta sayısına ulaştığımız zaman bitireceğiz. Türkiye'nin her yerinden iki doz aşısını yaptırmış, üzerinden üç ay geçmiş olan kişilere e-nabız'dan gönüllü olabileceklerine dair mesaj gidiyor. Bu vatandaşlar 0216 656 56 16 numaralı telefondan bize ulaşarak randevu alıp çalışmaya dâhil olabilirler’ dedi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal