Türkiye’ye heyecanlandıran petrol teklifi: Boru hattı çalışmaları hızlandı

Türkiye ile Irak arasında yeni bir petrol anlaşması yapılmak üzere. Irak Merkez Hükümeti, Kerkük ve ülkenin belirli sahalarında üretilen Adana’daki Ceyhan Deniz Terminali’ne ulaştırılan Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı’nın (ITP) Nisan ayı sonuna kadar hizmete alınması için çalışmaların sürdüğünü duyurdu.

09.04.2024-10:53 - (Son Güncelleme: 09.04.2024-16:18)

Irak Petrol Bakan Yardımcısı Besim Muhammed, Kerkük ve ülkenin belirli sahalarında üretilen Adana’daki Ceyhan Deniz Terminali’ne ulaştırılan Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı’nın (ITP) Nisan ayı sonuna kadar hizmete alınması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti. 

Günde 350 bin varil petrol kapasitesi oluşacak

Yeni Şafak’ta yer alan habere göre; Irak Petrol Bakanlığı'na göre, Kerkük-Ceyhan Boru Hattı'nın onarımlarının tamamlanmasıyla birlikte Türkiye'ye günlük 350 bin varil petrol gönderme kapasitesi yeniden sağlanacak.

Irak Petrol Bakan Yardımcısı Besim Muhammed, Reuters'e yaptığı açıklamada, "Onarım çalışmaları hızla ilerliyor ve büyük bir ham petrol pompalama istasyonunun yanı sıra depolama tesislerinin bulunduğu boru hattında önemli ilerlemeler kaydedildi. Boru hattının bu ay sonuna kadar tekrar faaliyete geçmesi ve petrol akışının yeniden başlaması bekleniyor" dedi. Muhammed, yürütülen çalışmaların boru hattını tam kapasiteye geri getirme operasyonlarının ilk aşamasını oluşturacağını belirtti.

Türkiye’ye heyecanlandıran petrol teklifi: Boru hattı çalışmaları hızlandı

2014’ten bu yana devrede değildi

Söz konusu boru hattı, aktif olduğu dönemde küresel petrol arzının yüzde 0,5'ini karşılıyordu. Irak Petrol Bakanlığı'na bağlı Kuzey Petrol Şirketi yetkilileri, DEAŞ saldırıları nedeniyle 2014'te duran Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı'nın (ITP) Irak topraklarından geçen bölümlerini kontrol etmek için geçen hafta ham petrol pompalama işlemi sırasında bazı kesimlerde sızıntı tespit edildiğini açıkladı. Aynı açıklamada, Kerkük'ten Selahaddin ve Musul vilayetleri üzerinden Türkiye sınırına kadar uzanan hasarlı kısımların onarımı için çalışmaların hızlandırıldığı belirtildi. ITP hattına ilişkin anlaşmanın 2025'te sona ereceği biliniyor. 

Faaliyetlerin yeniden başlaması, anlaşmanın uzatılması görüşmelerinin bir parçası olarak ele alınabilir. Bu gelişmelerin, Ankara ile Bağdat arasında yoğun diplomasi trafiği yaşandığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu ay Irak'ı ziyaret etmesi bekleniyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal