Türkiye’nin 5G'ye Ne Zaman Geçeceği Belli Oldu

Tüm dünyada özellikle gelişmiş ülkelerde 5G altyapısına geçiş için çalışmalar başladı. Ya da altyapı hazır hale getirilmeye çalışılıyor. Peki Türkiye’de durum ne? Ülkemizde 5G’ye ne zaman geçilecek? ULAK Haberleşme AŞ Genel Müdürü Metin Balcı bu soruya cevap verdi.

04.05.2020-17:21 - (Son Güncelleme: 04.05.2020-17:05) Türkiye’nin 5G'ye Ne Zaman Geçeceği Belli Oldu

Türkiye’nin 5G altyapısının inşasını koordine eden ULAK Haberleşme AŞ.’nin Genel Müdürü Metin Balcı, Türkiye’nin 5G altyapısına geçiş süreci ile alakalı olarak açıklamalarda bulundu. Şirket olarak Coronavirüs (Covid-19) salgını döneminde, herhangi bir kesinti olmadan 5G radyo ile birlikte 5G teknolojisinin farklı birimlerini geliştirmek için çalıştıklarını kaydeden Balcı, "MİLAT Ağ Yönetim ve Analiz Sistemimiz (MAYA) 5G'ye hazır bir ürün olarak sahada, diğer taraftan 5G radyo ve çekirdek şebekemizi de 2021 ortasında hazır edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Coronavirüs salgını döneminde faal olarak çalışmalarını yürüten kurumlardan biri olduklarını da belirten Balcı bu dönemde iletişim altyapısına, yerli ve milli ULAK çözümlerle katkıda bulunmaktan dolayı mutlu olduklarını vurgulayan Balcı, bu katkıyı daha da artırmak için çalıştıklarını dile getirdi.

Salgınla birlikte dijitalleşmenin ve böylelikle iletişim altyapısının dünya genelinde öneminin daha iyi anlaşıldığına dikkat çeken Balcı şöyle konuştu:

"Evrensel Projesi kapsamında, 700'ü aşkın köy okulu öğrencisi ULAK baz istasyonları vasıtasıyla EBA'nın online eğitim sistemine ulaştı. Eğitim ve iletişim sürekliliğini sağlamadaki katkımızı gördükçe çalışma azmimiz artıyor. Bu sorumlulukla ULAK Haberleşme olarak, ekosistemimizle 5G teknolojisini geliştirmek için çalışıyoruz.

4,5G teknolojilerinin geliştirme, ürünleştirme ve sahadaki uygulamalarında ULAK olarak edindiğimiz birikim ve deneyim paha biçilmez bir öneme sahip. Aynı şekilde 5G teknolojisini de geliştirip sağlıklı bir şekilde kullanıma aldığımızda, hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan iletişim altyapılarımızda kendimizi daha güçlü, güvende ve güvenilir hissedebileceğiz."

Teknoloji günlük hayatımızda en hızlı gelişen alanlardan biri olmakla ülkeler arası da rekabetin en üst seviyede olduğu alanların başında geliyor. 4G ile arasında sadece hız bakımından 10 kat getireceği teknolojiler bakımından da sayısız üstünlükler getirecek bu teknolojiye Türkiye 4.5G üzerinden katılacak.

Bu yönüyle Balcı, 5G teknolojisinin farklı birimlerini geliştirmek için çalışmalarının da sürdüğüne işaret ederek, "MAYA, 5G'ye hazır bir ürün olarak sahada, diğer taraftan 5G radyo ve çekirdek şebekemizi de 2021 ortasında hazır edeceğiz." ifadelerini kullandı.

5G baz istasyonu (5G radyo ve erişim şebekesi) çalışmalarına 2018'de ASELSAN ve Turkcell ile TÜBİTAK projesi kapsamında başladıklarını hatırlatan Balcı, 2019'un sonlarına doğru, yaptıkları çalışmaların yine TÜBİTAK tarafından desteklenen Uçtan Uca Yerli Milli 5G (UUYM5G) projesi kapsamındaki çalışmalarla birleştirildiğini söyledi.

Son olarak Balcı takvim olarak ise, "Tüm bu çalışmalarımızın 2020'de çeşitli aşamalarda test ve gösterimi yapıldıktan sonra 2021'de saha testlerinin gerçekleştirilmesini ve 2022'de operatörlerimizin kullanımına sunulmasını hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal