Türkiye’den art arda temaslar: İsrail’e rest çekildi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırıları sonrasında İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve Filistin Dışişleri Bakanı Riad Malki ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Bakan Çavuşoğlu, gerginliğin azaltılması için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını iki tarafa da iletti.

08.04.2023-10:33 - (Son Güncelleme: 08.04.2023-16:44)

İsrail ile Filistin arasında yaşanan gerginliğinin merkez noktası olan Mescid-i Aksa’da, geçtiğimiz günlerdeki gerginliğin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırıları sonrasında İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve Filistin Dışişleri Bakanı Riad Malki ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Bakan Çavuşoğlu’ndan açık uyarı

Bakan Çavuşoğlu, İsrailli mevkidaşı Cohen ile yaptığı görüşmede, İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa’nın kudsiyetine ve statüsüne yönelik son provokasyonları ile İsrail’in Gazze ve Lübnan’a hava saldırılarını kınandığını, mübarek Ramazan ayında ibadet eden masum insanlara şiddet uygulanmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Bakan Çavuşoğlu

Bu hiçbir şeye yakışmaz

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılardan dolayı üzüntüsünü dile getiren Çavuşoğlu, bugün güçlü bir şekilde tepki gösterdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Üzüntülü olduğumuz kadar da kızgınız. Çünkü İsrail, ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya pervasızca bir saldırı düzenledi. Ve orada ibadet eden kardeşlerimize nasıl saldırdıklarını gördünüz. Bu hiçbir şeye yakışmaz. İnsanlığa da yakışmaz vicdana da yakışmaz. Hangi vicdan kabul edebilir bunu? Neymiş efendim de provokasyon varmış. Mescid-i Aksa'da namaz kılmanın nesi provokasyon? Namaza durmuş insanları nasıl dövdüklerini, nasıl ittirdiklerini, namazlarını bozdurduklarını görüyorsunuz. Bunun ne manası ne gerekçesi olabilir? Bugün tabii güçlü bir şekilde tepkimizi verdik. Bugün İsrail Dışişleri Bakanı'yla da görüştük. Buraya gelirken yolda görüştük. Kendisine de aynı şekilde bunun kabul edilemeyeceğini, böyle bir şeyin Türkiye tarafından, Müslümanlar tarafından hiçbir zaman kabul edilemeyeceğini, derhal bunlara son vermeleri gerektiğini de söyledik. Diğer taraftan tabii Filistin Dışişleri Bakanı Riad Malki kardeşimi de aradım. Kendisinden de bilgiler aldım. Türkiye'nin, Türk milletinin ve tüm Müslümanların yanlarında olduğunu söyledik. Cumartesi günü İslam İşbirliği Teşkilatı'nı olağanüstü toplantıya davet ettik. Toplantı gerçekleşecek. Yakın bir zamanda bakanlar düzeyinde yine bir araya geleceğiz. Geçmişte olduğu gibi bu işin peşini bırakmak yok. Eskiden de öyleydi. Olağanüstü toplantılar, Birleşmiş Milletler'de aldırdığımız kararlar. Buradan da İslam dünyasına bir çağrıda bulunmak istiyorum. Biz özellikle İstanbul'daki olağanüstü zirvelerde ve toplantılarda Filistinli kardeşlerimizi yine Mescid-i Aksa'nın kutsiyetini korumak için atmamız gereken adımlarla ilgili karar aldık. Bu kararları bu adımları atmak sadece Türkiye'nin sorumluluğunda değil, tüm İslam ülkelerinin, ümmetin sorumluluğundadır. Dolayısıyla İslam ülkelerine buradan çağrımız; gelin daha birlik, kararlı bir şekilde, hep birlikte adım atalım. Ve kardeşlerimize yönelik bu tür saldırıların önüne geçelim. Ama biz Filistin ve Kudüs davasını hiçbir zaman bırakmayacağız. İsrail'le başlattığımız diyalogda da şunu söyledik. İsrail'e tekrar büyükelçilerimizin atanması ya da bir diyaloğun asla ve asla, Kudüs ve Filistin davası pahasına olmayacaktır. Ve bizim kırmızı çizgimizdir. Bu konudaki hassasiyetimiz, milletimizin hassasiyeti de ortadadır. Tüm dünyaca da bilinmektedir."

Türkiye, İslam’ın da sancaklarıdır

İslam ve Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırılara da değinen Bakan Çavuşoğlu, “Son zamanlarda kutsal dinimiz İslam'a, kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırıları görüyorsunuz. İslam düşmanlığı ve Müslümanlara yönelik saldırılar artık haddini aşmıştır. Peki neden bu saldırılar hep Türk Büyükelçiliklerinin önünde oluyor ya da bizim bayrağımızla birlikte Kur'an-ı Kerim'e saldırıyorlar pervasızca? Çünkü Türk milleti ve Türkiye, İslam'ın da sancaklarıdır da ondan. İslam düşmanlığına, her türlü ırkçılığa, yabancı düşmanlığına sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Sürdürmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. (Kaynak: Haber7)

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal