Ramazan reflüsüne dikkat! Mide hastaları ramazanda ne yemeli?

On bir ayın sultanı olan ramazanda vücudun hem manevi hem de fiziksel iyileşmesini sağlar. Saatlerce aç kalınmasına rağmen aslında vücudun bu süreçte onarılmasını destekleyen oruç tutarken reflü ve gastriti olanların daha dikkatli olması gerekmekte. Peki Ramazanda mide hastaları ne yapmalı? Ramazanda mide hastaları neler tüketmeli?

08.04.2023-10:13 - (Son Güncelleme: 08.04.2023-13:36) Ramazan reflüsüne dikkat! Mide hastaları ramazanda ne yemeli?

Mide sorunları insanlar için oldukça rahatsız edici, yaşam kalitesini düşüren bir durum. Hastalık ileri seviyelere ilerlediği takdirde büyük problemlere yol açabilir. Mide hastalıklarına sahip kişilerin ramazan ayında çok dikkatli olmalı, uzun süre aç kalan mide de artan asit oranı bazı sağlık problemlerini tetikleyebilir. Ağrı, kusma bulantı gibi durumlara yol açan bu durumları önlemek için doğru beslenmek önemlidir. 

Yasemin’de yer alan haberde Reflüsü olanlar oruç tutabilir mi, gastriti olanlar oruç tutabilir mi soruları ramazan geldiğinde daha çok gündeme geliyor. Uzmanlar mide rahatsızlıklarının orucu engellemediği tam tersi, aslında bu sürecin sindirim için faydalı olacağını vurgular. Ancak bununla beraber iftar ve sahurda dengeli sağlıklı beslenmenin önemini bir kez daha hatırlatır. 

Uzman isim açıkladı

Bütün gün aç kalan mideye iftardan sonra gıda girmesiyle bazı kişiler için sağlık problemleri oluşturabilen özellikle hassas mide sistemine ve mide rahatsızlıklarına sahip olanlar Ramazan ayında oruç tutabilirler mi sorusunu sık sık sormaktadırlar. Peki mide rahatsızlıkları olanlar Ramazan ayında nelere dikkat etmeli? Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, Müge Çakmak'a konuyla alakalı açıklamalarda bulundu.

Mide hastaları ramazan ayında oruç tutabilir mi?

-Ciddi düzeydeki mide hastalıkları oruca engel değildir.

-Mide uzun süre aç kaldığından asit oranı artar. Bunun için sahurda ceviz, badem yumurta tüketmekte fayda var.

-İftarda ise tam tahıllı ekmek tüketilmesi gerekir. Ayrıca iftar ve sahur arası elma suyu tüketmek mide yanmasını önler.

-Limonlu çay ve şekersiz Türk kahvesi de mide hastalıklarına iyi gelir.

-Su tüketimi vücut sağlığında en fazla mide ve bağırsaklara fayda sağlar.

-Gün boyu besin ve sıvı almayan midenin akşam ihtiyacı olan mineral ve vitamini depolaması için bol bol bal ve yoğurt önerilir.

Ramazan reflüsü

Ramazanda mide hastaları ne yapmalı?

-İftarda çorba ile orucu açarak öncelikle yemek borusu ve mideyi rahatlatmakta fayda var. Daha sonra su içip biraz hareket edilmesi gerekir. Ortalama 10 dakika sonra ana yemeğe geçmeli ancak bununda yağ oranının az olması lazım.

-Hafif bir iftar sofrası kurulması şarttır. Yemekten sonra soda, Türk kahvesi ya da limonlu çay tüketilebilir.

-Gaz sıkışması ya da mide kasılmasının yaşanmaması için yemeği yavaş yavaş yemek gerekir. 

-Çok baharatlı yemekler tercih edilmemeli.

-Ağır tatlılar yerine elma, armut, kivi ve muz tüketilmesinde fayda var.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal