Türkiye Yeni F-16lar Almak İstiyor! F-16 Nedir?

Türkiye'nin yeni F-16 alma isteği sonucu F-16 tekrardan gündem oldu. Peki, F-16 nedir? F-16 özellikleri nelerdir?

08.10.2021-09:43 - (Son Güncelleme: 02.11.2021-13:16) Türkiye Yeni F-16lar Almak İstiyor! F-16 Nedir?

Türkiye'nin yeni F-16 alma isteği sonrası F-35 dahil savaş uçakları tekrardan gündem oldu. Savaş uçağı, ilk olarak İtalya’nın Osmanlı İmparatorluğu’na karşı Trablusgarp Savaşı’nda kullanıldı. Herkese hayrete düşüren bu savaş aleti, tüm ülkeleri harekete geçirdi. Yüz yıllardır cephe savaşları en önemli konumdayken, bu kadar yıkıcı gücün bu kadar basit şekilde güç kullanması direkt olarak savaş sistemini değiştirdi. O günden beri gittikçe gelişen savaş uçağı teknolojisi, şu an ülkelerin almak ya da üretmek için en çok uğraştırdı savaş malzemelerinden. En az yirmi beş ülkenin kullandığı bilinen F-16’ysa, savaş uçaklarının en ikonik olanı.

HULUSİ AKAR F-16 TEDARİĞİ HAKKINDA KONUŞTU

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Nato Savunma Bakanları toplantısından sonra gelen sorulara cevap verdi. Ana vatanı savunma gereği donanma ve ordunun geliştirilmesini dile getiren Hulusi Akar, F-16'nın da ordu için önemli olduğunu dile getirdi. F-16ların yenilenmesini vurgulayan Akar, müttefik ABD'den 70 Viper F-16 tedariki için görüşmelerde olduğunu dile getirdi. 

ESKİ ABD SAVUNMA BAKANI  F-16LAR HAKKINDA KONUŞTU

Donald Trump döneminin Savunma Bakanlığı'nı yapan Mike Pompeo, Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satmaması gerektiğini düşünüyor. ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası'nın ihlal edildiğini düşünen Pompeo, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alması dolayısıyla F-16 almaması gerektiğini savunuyor.


F–16 NEDİR?

İlk olarak 1974’de uçuşu gerçekleşen F – 16, 17 Ağustos 1978’de hizmete alındı. General Dynamics tarafından Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri için geliştirmiş ve hala geliştirilmekte olan savaş uçağıdır. Üst seviye manevra kabiliyeti ve geniş kullanım alanı sebebiyle birçok ülkenin Hava Kuvvetleri’ni süslüyor. Hala geliştirilen ve yeni versiyonlarıyla kullanıma devam edilen F – 16, Haziran 2018 itibariyle 4604 defa üretilmiştir. MiG – 21 ve F – 4 Phantom – II sonrası sonra en çok üretilen 3. savaş uçağıdır.


F-16 ÖZELLİKLERİ

Dünyada 29 ülkenin kullandığı F – 16, özellikleriyle en çok aranan savaş uçakları arasında. F – 16 çok amaçlı bombardıman uçağıdır. İt dalaşı için yeni özellikler geliştirilmiş, daha iyi bir görüşe sahip olmak için kanopi su damlası şeklinde yapılan F - 16, yüksek G kuvveti sayesinde yapılan dönüşlerde pilota kolaylık sağlamak için kontrol kolu sağdadır. Silahları, gövde içindeki M61 ve on bir yükleme noktasına takılabilen çeşitli füzelerden oluşuyor. Ayrıca 9G’ye dayanabilen nadir uçaklardandır. F – 16’nın resmi adı Savaşan Şahin’dir. F – 16’nın kullanım ömrü azaldığı gerekçesiyle yeni F – 16 olan F – 16V Block 70ler kullanıma sunuldu. F – 16ların kullanım ömrünü 2060’a kadar çıkaracağı ön görülüyor. Gövde ömrü eski F – 16lara göre yüzde elli uzayan Block 70, şu an birçok ülke tarafından satın alınmaktadır.

TÜRKİYE, EN ÇOK F–16’YA SAHİP ÜLKE!

Türk Hava Kuvvetleri, şu an F – 16’nın C ve D sürümlerini kullanmaktadır. C sürümü av ve bombardıman uçağı görevinde kullanılırken D sürümüyse eğitim uçağı olarak kullanılıyor. İlk olarak 1990lı yıllarda Türk Hava Kuvvetleri’nde kullanıma başlanan F – 16lar, o zamandan beri en çok kullanılan savaş uçağı konumunda. ABD sonrası dünyada en çok f – 16’yı kullanan ikinci ülke de Türkiye’dir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal