Facebook ve Instagram’ın Çökmesinden Sonra Tartışmalar Sürüyor, Yaşanan Olay Bir Hacklenme mi?

Geçtiğimiz günlerde sosyal medya platformları Facebook ve Instagram’ın eş zamanlı olarak çökmesinin ardından tartışmalar sürmeye devam ediyor. Ortaya atılan bir iddaya göre sosyal medya platformları o gün hacklenmiş.

07.10.2021-18:14 - (Son Güncelleme: 07.10.2021-18:20) Facebook ve Instagram’ın Çökmesinden Sonra Tartışmalar Sürüyor, Yaşanan Olay Bir Hacklenme mi?

Sosyal medya platformlarının yaşadığı çöküntü dünyada tartışmalara konu olmaya devam ediyor. 4 Ekim günü akşam saatlerinde Facebook şirketine bağlı serverlarda yaşanan sıkıntının ardından sistem adeta çökerek hizmet veremeyecek hale gelmişti. Yaşanan bu olayın şüphesiz maddi yansımaları da oldu; Facebook kapalı kaldığı her saniye 2,770 dolar kaybederken saatlerce kapalı kalan sistemin küresel ekonomide ise 160 milyon dolarlık bir zarara sebebiyet verdiği tahmin ediliyor.

FACEBOOK REKLAM GELİRLERİNDE ZARARA UĞRADI

Yaşanan krizin küresel etkileri olurken Facebook hem borsada kaybetti hem de reklam gelirlerinde ciddi kayıplar yaşadı. Faceebook’un 1 günlük reklam geliri ise 250 milyon dolar civarında olduğu düşünülürse reklam gelirlerinden de ciddi zararlar gördüğü anlaşılıyor. Mark Zuckerberg yaşanan kesintide 5.9 milyar dolarlık bir zarara uğradığı biliniyor. Kişisel serveti saatler içerisinde eriyen Zuckerberg, en zenginler listesinde de bir  basamak geri düştü. Bu olaylar yaşanırken bir Facebook çalışanı Beyazsaray’a giderek şirket sırlarını açıkladığı da ABD’de tartışma konuları arasında yer alıyor. Tüm dünya bu kesintiyi konuşurken Beyazsaray’dan bir açıkla geldi, gelen açıklamada sosyal medya platformalarının artık kontrol edemeyecekleri bir büyüklüğe sahip olduğu vurgulandı. Beyazsaray yetkilisi aynı zamanda sosyal medya platformlarına devlet eliyle bir düzenleme getirilmesi gerektiğini de kamuoyu ile paylaşmış oldu. 


FACEBOOK'UN TÜMÜYLE SİLİNDİĞİ İDDİA EDİLDİ

Yaşanan bu olayların ardından sosyal medyada konuyla ilgili bir çok iddia ortaya atıldı. Sosyal Medya platformlarında ortaya atılan en büyük idda ise Facebook’un internet ortamından tamamen silindiği yönündeydi. Silikon vadisinde bulunan teknoloji uzmanları da konuyu aynı açıdan gündemlerine alarak Facebook’a ait ABD serverlarında bulunan bilgilerin silindiğini ancak Facebook mühendislerinin yurt dışı serverlerinden verileri ABD serverlerina aktarmaya çalıştığını iddia etti. Benzer çöküntüler ABD’de bir çok kurumda yaşanmaya başlanınca ülkede konuyla ilgili tedirginlik de artmaya başladı. ABD’li banka Bank of Amerika’nın da sisteminin çöktüğü bir çok haber kuruluşu tarafından iddia edildi. Olayın hemen ardından ortaya çıkan başka bir gerçek ise Facebook’un verilerinin çalındığını kanıtlar nitelikteydi. 1.5 milyar Facebook kullanıcısının verileri deepweb’de satışa çıkarıldı. Facebook ise yaşanan sıkıntının yapılan bir güncelleme sonrasında serverlar arası bağlantının kopmasından dolayı yaşandığını iddia etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal