Türkiye’nin Gökyüzündeki Fedaisi Olacak

Türk savunma şirketlerinin son yıllarda yaşadığı yükseliş hızla devam ediyor. Özellikle İnsansız Hava Aracı alanında ardı ardına yaşanan gelişmeler hızla artmaya devam ediyor. Bu teknolojilere bir de yeni savunma aracı Fedai eklendi.

06.10.2021-13:31 - (Son Güncelleme: 06.10.2021-14:47) Türkiye’nin Gökyüzündeki Fedaisi Olacak

HAVELSAN ortaklığı ile Transvaro tarafından geliştirilerek üretilen drone tespit ve imha sistemi hazır hale geldi. MUSİAD’ın gerçekleştirdiği zirvede sergilenen Fedai yoğun ilgi gördü. Drone teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte sivil kullanımın da artması haricen özel sektörün de iha ve dronları kontrolsüz ve izinsiz kullanmaya başlaması toplumun özel hayatını ve güvenliğini tehdit ediyor. Bu tehditi ortadan kaldırmak ve izinsiz kullanılan dron ve ihaları avlamak için üretilen İHA alanında ilk araç olmasa da yetenekleri bakımından rakiplerinden ayrılıyor. Bu alanda bir çok firmanın ürettiği araçlar olsa da Fedai özellikle geniş alanların savumasında ve güvenlik önlemlerinin alınmasında fayda sağlayacak. Özellikle Ankara gibi bürokrasinin ve devlet kurumlarının yoğun olduğu bölgelerde casus dronların avlanması veya askeri bölgeleri dronlarla görüntülemeye çalışanlara karşı önlem olarak kullanılabilecek bir cihaz olan Fedai önümüzdeki günlerde kullanılmaya başlanacak.

FEDAİ İLK GÖREVİNİ BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRDİ

Ali Ağa rafineri bölgesi prototip olarak alınan ve brada denemeleri yapılan Fedai oldukça başarılı bir süreç geçirmiş durumda. Fedai’nin Havelsan’ın ürettiği diğer İHA ve Dronlarla entegre bir yazılıma sahip olması ve gerektiğinde dijital birlik mantığı ile birlikte haraket edebilecek kabiliyete de sahip olabilecek. Havelsan İş Geliştirme Müdürü Nezih Şişman "Bu sayede farklı sensörleri kullanarak kaplama artırmak üzere birtakım çalışmalar yapmaya başladık. Günün sonunda bugüne kadar denenmemiş, Türkiye'de yapılmamış bir sonuca ulaşıyoruz. Merkezinde ağ destekli komuta kontrol sistemi, üreticisine bağımsız olmak kaydıyla farklı sistemlerin, silah ve sensörlerin entegrasyonun yapılabileceği yazılım ve bu yazılım sayesinde tehdidin tespit, teşhis ve analizinden sonra da uygun silahla bertaraf edilmesine yönelik her türlü algoritmaların konuşturulacağı yapay zeka destekli bir sistem öneriyoruz." dedi.

İHA ve SİHA SÜRÜLERİNİN KORKULU RÜYASI OLACAK

Fedai bir İHA veya drone sürüsü radarla tespit edildiğinde, bilgi elktro optik suite aktarılarak hedef takip alınacak ve en doğru anda Fedai tarafından müdahale edilerek imha edilecek. Harp başlığı sayesinde ve yetenekleri sayesinde doğru zamanda doğru müdahaleyi yapan kamikaze drone Fedai bir İHA’yı ya da bir drone ordusunu gökyüzünde imha edebilecek. Kullanıma hazır olan kamikaze drone Fedai yakın zamanda güvenlik güçleri tarafından kullanılabilecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal