Türkiye F-16 İçin ABD'ye Talepte Bulundu!

Türkiye, ABD'den 40 adet yeni F-16 savaş uçağı istedi. İddiaya göre, Milli Savunma Bakanlığı envanterindeki F-16’ların modernizasyonu için ABD hükümetine talepte bulundu.

08.10.2021-09:30 - (Son Güncelleme: 08.10.2021-09:55) Türkiye F-16 İçin ABD'ye Talepte Bulundu!

Reuters: Türkiye, 40 adet F-16 satın almak için ABD'ye başvurdu

Türkiye’nin ABD tarafından F-35 programına çıkarılması nedeniyle iki ülke arasında yaşanan gerilim bir yandan sürerken Türkiye’nin, envanterindeki F-16’ların modernizasyonu için ABD hükümetine Milli Savunma Bakanlığı aracılığıyla talepte bulundu.

İngiliz haber ajansı Reuters’in mevzuya ilişkin irtibatı olan kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Türkiye’nin F-16’ların modernizasyonunun yani sıra 40 adet yeni uçağı da filosuna katmak istediğini iddia ediyor. 

Habere göre, Türkiye’nin ABD hükümetine sunduğu milyonlarca dolar değerindeki muhtemel anlaşmanın, ABD Dış Askeri Satışlar biriminde görüşüldüğü ve ilerleyen süreçte, ABD Dışişleri Bakanlığı ile ABD Kongresi tarafından onaylanmak üzere görüşüleceği belirtiliyor.

Türkiye ABD F-16 F-35

TÜRKİYE, DAHA ÖNCESİNDE 100 ADET F-35 SİPARİŞ ETMİŞTİ FAKAT ABD VERMEMİŞTİ

Ankara hükümeti daha önce Amerikalı savunma şirketi Lockheed Martin'den 100 adet F-35 savaş uçağı talep etmişti. Fakat 2019 yılında Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemleri bahane edilerek, F-35 programından Türkiye çıkartılmıştı. Türkiye’nin F-35 ‘lerin ön ödemesini de yapmış olmasına rağmen ABD tarafından geçmişte tek taraflı olarak anlaşmadan dışlanması, akıllara ‘Yine benzer bir durum yaşanabilir mi?’ sorusunu getiriyor.

F-16 NEDİR?

General Dynamics F-16 Fighting Falcon yahut daha çok bilinen adıyla F-16, Lockheed Martin üretimi ve çok amaçlı, tek motorlu jet savaş uçağı olarak ifade edilebilir. General Dynamics şirketince, ABD Hava Kuvvetleri'nin kullanımı için geliştirilmiştir. Hafif avcı olarak tasarlanmış, oldukça başarılı pek çok amaçlı avcı uçağıdır.

Geniş kullanım alanı, olağanüstü manevra kabiliyeti ile birlikte kendini kanıtlamış ve elde etmiş olduğu başarısıyla pek çok ülkeye de ihraç edilmiştir. F-16 büyük Batı kökenli avcı projesi neticesinde üretimi 1976 tarihinde onaylanmıştır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal