Türkiye Sularında Köpek Balığı Var mı, Türkiye'de Büyük Beyaz Köpek Balığı Yaşar mı?

Türkiye'de köpek balıklarının varlığı birçok vatandaş tarafından bilinmiyor. İşin aslına bakıldığındaysa Türkiye'de birçok köpek balığı türü yaşamaktadır. Peki, Türkiye'de yaşayan köpek balığı türleri nelerdir?

17.02.2022-11:48 - (Son Güncelleme: 17.02.2022-17:19)

Türkiye deniz yaşamı hakkında vatandaşın pek fazla bilgisi bulunmuyor. Yavaş yavaş Caretta Carettaların, Akdeniz foklarının varlığından haberdar olan halk, Türkiye'de yaşayan köpek balıklarının varlığından habersiz. 30'dan fazla köpek balığı türü Türkiye sularında yaşıyor. 

TÜRKİYE'DE KÖPEK BALIĞI VAR MI?

Camgöz, köpek balıkları arasında en çok bilinen türlerden biridir. Herkes camgözlerin varlığını bilir. Türkiye sularında küçük köpek balıklarının varlığı bilinse de büyük beyaz köpek balığı bile yaşar. Rahat rahat yüzdüğümüz Marmara denizinde zamanında oldukça fazla büyük beyaz köpek balığını yakalandı. Türkiye'de hali hazırda 30'dan fazla köpek balığı türü yaşıyor ve hepsi yerli. Yerli denmesinin sebebi Türkiye sularında doğup büyüyor; ürüyorlar. Bazı balinalar Türkiye'ye giriş yapsalar da üreme noktaları buraları değildir. Birçok dalış yapan insan, köpek balıklarının yanlarından geçtiğini ve zararsız olduğunu, kesinlikle saldırmadığını dile getiriyor. Bu yüzden köpek balıklarından korkmaya gerek yoktur.

Küresel ısınmanın ciddi etkilerinden biri de deniz canlılarının yer değiştirmesiyle alakalıdır. Köpek balıkları kuzeyin ısınması sonucu Türkiye'de ilerleyen yıllarda daha da çok varlığını gösterecek. 

türkiye'de köpek balığı var mı

TÜRKİYE'DE BÜYÜK BEYAZ KÖPEK BALIĞI VAR MI?

1950'li yıllarda büyük beyaz köpek balığı Marmara Denizi'nde sürekli görüldüğü haberlerde yazıyor. Yerel adı balıkçılar arasında harharyas'tır. Akdeniz'deyse büyük lamia canavarı denirdi. Orkinosların Marmara Denizi'nde artık varlık göstermemesi sebebiyle büyük beyaz köpek balıkları az görülse de artık orkinos yerine yunusları avlıyorlar.

TÜRKİYE'DE KÖPEK BALIĞI SALDIRISI TARİHİ

Saldırmamalarının sebebi kıyıya doğru onları sürükleyecek bir coğrafik hareketin olmaması ve yaşamlarını kıyıdan uzak yerlerde sürdürebilmeleri. Zamanında kıyıya geldikleri haber kupürlerinde gözüküyor. 1960larda Tuzla'da zıpkınla dalış yapan Güngör Güven'in sadece eli bulunabilmişti.  30'lu yıllarda Küçüksu Kasrı önünde bir tekneye saldırıldığı da bahsediliyor. 1960larda Antalya'da, 1980lerde de İzmir'de saldırı sonucu ölümler görülüyor.

TÜRKİYE KÖPEK BALIĞI TÜRLERİ

Türkiye'de bilinen 36 adet köpek balığı türü bulunuyor. 12 tanesini avlamak direkt olarak yasaklanmıştır. Camgöz, boz camgöz, büyük beyaz köpek balığı, kum köpek balığı, kedi köpek balığı, tazı köpek balıkları, kum kaplan köpek balıkları, melek köpek balıkları en bilinen türlerdendir.

Türkiye'de yaşayan yabani kedi türlerini merak ediyorsanız bu habere tıklayabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal