19 Kardeşini Öldüren Padişah Kimdir?

Osmanlı'da kardeş katlini uzun yıllar boyu süregelmiştir. Ekber ve erşed sistemine kadar tahta geçen padişahların kardeşlerini öldürme hakkı bulunur. Peki, kardeş katlini başlatan padişah kimdir? Kardeş katlini kaldıran padişah kimdir?

17.02.2022-09:30 - (Son Güncelleme: 17.02.2022-09:30) 19 Kardeşini Öldüren Padişah Kimdir?

Kardeş katli, Osmanlı İmparatorluğu döneminde uzunca bir süre korkunç bir gelenek olarak süregelmiştir. 200 yıla kadar süregelen bu gelenek, 3. Mehmet döneminde arşa çıkmış ve tahta çıktığında ilk iş olarak 19 kardeşini boğdurmuştur.

KARDEŞ KATLİNİ BAŞLATAN PADİŞAH KİMDİR?

Sultan Murat'ın ölümünden sonra Fatih Sultan Mehmet tahta çıktı. İlk iş olarak 2 yaşındaki kardeşi Ahmet'i ve Hasan'ı öldürttü. Daha sonra Fatih kanunnamesini çıkardı. Kanuna göre düzenin korunması için şehzadeler öldürülebilirdi. 2. Mehmet de bu sebeple kardeşlerini tahta çıktıktan sonra öldürttü.

kardeş katlini kim getirdi

19 KARDEŞİNİ BOĞDURAN PADİŞAH KİMDİR? 

Kaderi 2. Mehmet'e benzesin diye dedesi 1. Süleyman tarafından ismi Mehmet konulan 3. Mehmet, 1595 yılında 3. Murat'ın ölmesiyle tahta çıktı. Kardeş katlini yasalaştıran 2. Mehmet gibi 3. Mehmet de kardeşlerini öldürmüştür. En çok kardeş katlini gerçekleştiren padişahtır. 19 kardeşini boğdurur. Bu, tahta çıktığında yaptığı ilk iştir. 

Tahta çıktığı gece 19 erkek kardeşini, daha sonra öz oğlunu, iki kardeşinden gebe 7 cariyeyi ve babasının gebe eşlerini öldürtür. 

Üçüncü Mehmet'in bu kadar kardeşini öldürmesi, onun ruhunda da kötü bir etki yaratır. Ömür boyu harem ve saraydan nefret eder ve saraydan uzaklaşmak için 1. Süleyman'dan sonra orduyla sefere çıkan ilk padişah olmuştur. 

OĞLUNU ÖLDÜREN PADİŞAH

Yaşadığı bu buhranlar sonucu hızını alamayan 3. Mehmet, oğlu şehzade Mahmut'u da boğdurur. Sebep olarak şehzade Mahmut'un çok atak ve hareketli olmasıdır. Sürekli ordunun başına geçmek ister. Celali isyanlarını tek başına bastıracağını iddia eden şehzade Mahmut, padişahın hoşuna gitmez.

Bir diğer sebep, şehzadenin annesinin oğlunun ne zaman başa geçeceğini kahine sormasıdır. Kahin de üç vakte kadar oğlunun padişah olacağını söyler. Böylece 3. Mehmet hem kahini, hem şehzadeyi hem de şehzadenin annesini öldürtür. Bu olaydan 3 ay sonra padişah da ölür. 

kardeş katlini kim sonlandırdı

Osmanlı tarihinin en karanlık olaylarından biri olarak kayda geçer. Halkın önemli bir kısmı, çoğu bebek olan kardeşlerini öldürttüğü için 3. Mehmet'i sevmemiştir.

KARDEŞ KATLİNİ KALDIRAN PADİŞAH KİMDİR?

3. Mehmet'in 3 çocuğundan en büyüğü olan şehzade Ahmet, tahta geçmiştir. Babasının cenaze namazını kıldırtmayan padişahın ilk yaptığı iş, kardeş katlini kaldırmaktır. Böylece şehzadeler için kafes sistemi getirilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal