Astronotlar Tuvaletlerini Nasıl Yapar?

Uzayda tuvaletin nereye ve nerede yapıldığı çok merak edilmektedir. Peki, uzayda tuvaletler nereye gider? Astronotlar tuvaletlerini nereye yapıyorlar?

15.02.2022-14:27 - (Son Güncelleme: 16.02.2022-14:00) Astronotlar Tuvaletlerini Nasıl Yapar?

Uzay, uzun yıllardır insanlık için bir bilinmez olarak tepemizde duruyor. 1961 yılında ilk defa uzaya çıkan insanlık, o günden beri inanılmaz yol kat etti. Birçok astronot uzayda keşif yapmaya gidiyor. Elon Musk'ın 2033 yılına kadar Mars'ta yaşamın başlamasını ön görüyor. Astronotların yaşamı da çok ama çok merak edilen şeylerden biridir. Ne yedikleri, boş vakitlerinde ne yaptıkları ve astronotların nereye tuvaletlerini yaptıkları çok konuşulmaktadır.

UZAYDA NEREYE TUVALET YAPILIYOR?

ABD ilk uzaya insan göndermeyi amaçladığında, yerçekimi kuvveti olmadığı için astronotların tuvalet konusunda büyük sıkıntı çekeceğinden endişelendi. Uzaya ilk giden ABD'li Alan Shepherd, 15 dakikalık bir uzay seyahati yaşandığı için tuvalet fikri umursanmamış. Fırlatma rampasındaki gecikmeler sonucu başlangıçta göz ardı edilen tuvalet fikri, ortaya çıkar ve Alan Shepherd'in tuvaleti gelir. Uzay kostümünü çıkarma ihtimali bulunmayan Shepherd, aldığı izin sonucu uzay kostümünün içine işer. 

ESKİDEN ASTRONOTLAR NASIL BÜYÜK TUVALETLERİNİ YAPARLARDI?

Büyük tuvalet için astronotlar yanlarında kalçalarına özel bir poşet istiflemekteydiler. Gemini ve Merkür'de bu sistem düzgün şekilde işlese de kapsül içinde koku devam eder. Bu sebeple Apollo projesi için yeni bir mantık ortaya atılır. Küçük tuvalet için astronotlar penislerini bir alete iliştirip vanayı açmaktadırlar. Vanadan gelen emiş gücü rahat işemeyi kılar. Vana çok geç açılırsa sidik yerçekimsiz ortamda gezinmeye başlar. 


Bir kadın astronotun uzay misyonuna dahil olması ile tuvalet probleminin çözümü değişti ve bebek bezine benzer iç çamaşırı tasarladı. 

ASTRONOTLAR UZAYDA NASIL TUVALETİNİ YAPIYOR? 

Günümüzde hala yeni nesil astronot kıyafetlerinde çözüm arayışları devam ediyor. NASA astronotları uzay aracı içerisinde ve dışarısında kullandığı iki farklı kostümü bulunuyor. Orion, astronotların 6 gün üstünde taşıdığı ve tuvalet de dahil bütün ihtiyaçlarını karşılayacakları bir kostümdür. 

Uzay kıyafetleri içerisinde yer alan atıklar, uzay istasyonlarında farklı bir yerde biriktirilip ve uzay boşluğu ile buluşan bir tankta toplanır. Dışkı donduğu için kötü koku olur. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal