29.01.2022-09:22 (Son Güncelleme:29.01.2022-09:22)


1

YABAN KEDİSİ

YABAN KEDİSİ

Soyu azalan türlerden biri olan yaban kedisi, çok geniş bir coğrafyaya yayılmaktadır. Avrupa, Batı Asya ve Afrika'da bulunur. Alt türleri bulunmaktadır. Evcil kedinin atasıdır. Ülkemizde Asya yaban kedisi görülmektedir.



2

SAZ KEDİSİ

SAZ KEDİSİ

Adından da anlaşıldığı üzere sulak alanları çok sever. Nesli tükenme tehlikesinde olduğu için sayıları azalmıştır ve çok zor görülür. Gündüz avlanırlar. Su bolluğu olan Güney Asya ve Mezopotamya'da bulunabilir. Türkiye'de var olan su ormanlarında görülmektedir. İngilizceye orman kedisi olarak çevrilmiştir.



3

VAŞAK

VAŞAK

Orta büyüklükteki bu kedi, kırsalda hayalet olarak tanımlanmaktadır. Normal kediden 5 - 6 kat daha ağırdır ve boyutu da daha büyüktür. Ülkemizde Bayağı Vaşak alt türü bulunur. En büyük vaşak türü Kanada Vaşağıdır. Bayağı Vaşak Anadolu ve Kafkasya'da yaşamaktadır. En büyük vaşak türlerinden biridir. Türkiye'de her yerde yaşayabilmektedir lakin avlanma yüzünden nesli neredeyse tükenmiştir.



4

ANADOLU PARSI

ANADOLU PARSI

1970lerde soyu tükendiği varsayılan Pers Parsının alt türü olan Anadolu Parsı, Şırnak ve çevresinde yaşadığı kesin olarak bilinmekte. En son Iğdır'da kayıtları da görülen bu canlının yaşam alanı en iyi şekilde korunmaktadır. Eskiden leoparın alt türü olduğu düşünülse de yapılan araştırmalar sonucu Pers leoparının alt türü olduğu anlaşılmıştır.



5

KARAKULAK

KARAKULAK

Latince ismini de Türkçesinden olan karakulak, listedeki kediler arasında en ince vücutlu ama en iyi zıplayan kedidir. Kuşlarla da beslenen bu kedi, Akdeniz kayalıklarında yaşamayı sever. İnsanlardan uzak yaşar ve fotoğraflanması zordur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR