Türkiye Enerjide Dünya Merkezi Olma Yolunda İlerliyor

Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar, Türkiye’yi enerji merkezi ülkesi olmaya doğru yaklaştırıyor.

16.10.2021-10:03 - (Son Güncelleme: 16.10.2021-10:08) Türkiye Enerjide Dünya Merkezi Olma Yolunda İlerliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın geçtiğimiz dönemlerde başlattığı ve uluslararası projelerin geliştirildiği çalışmalar ülkemizi enerji merkezi olma hedefine doğru hızla yaklaştırıyor. Yaptığı TürkAkım ve TANAP gibi uluslararası projelerle doğalgaz arz güvenliğini destekleyen Türkiye, Avrupa ülkelerinin gaz güvenliği açısından oldukça önemli bir konumda yer alıyor.

Sabah Gazetesi’nde yer alan habere göre, bir süredir enerji üzerine yapılan çalışmalar ülkemizi, uluslararası platformlarda enerji merkezi ülke olması gerçekliğine giderek yaklaştırıyor. Yapılan TürkAkım ve TANAP projeleri bugüne kadar Türkiye'ye yaklaşık 28.40 milyar metreküp doğalgaz sağlarken, Avrupa'ya aktarılan gaz da 18.6 milyar metreküp seviyesine ulaştı. Düzenli olarak akışı sağlanan gaz  ile bu iki projeden Türkiye'ye bu yıl akan gaz ise 12.5 milyar metreküp olarak kaydedildi.  Azeri gazını taşıyan TANAP ve Rus gazını taşıyan TürkAkım'dan Avrupa ülkelerine 2021 yılının ilk 9 ayında ise ülkemize ve Avrupa ülkelerine iletilen gaz miktarı 25 metreküpün üzerine çıktı. 

Bir diğer yandan Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyan TANAP, 20 aydır kesintisiz olarak gaz taşıyarak öneminin altını çizdi.  TANAP üzerinden Avrupa'ya bir günde taşınan gaz miktarı 25 Ağustos 2020 tarihinde 40 milyon 245 bin metreküple rekor seviyeye imza attı. 

TÜRKİYE’İN UZUN SÜRELİ KONTRATLARI SONA ERİYOR

96 yılında 9,6 milyar metreküp doğalgaz alımı için İran ile 30 yıllık kontrat imzalayan Türkiye, bu süreyi 2026 yılında sona erdirecek. Azerbaycan ile 2001 yılında imzalanan 6.6 milyarlık doğalgaz alım sözleşmesi ise 2024 yılında sonlanacak. 1997'de imzalanan yıllık 16 milyar metreküplük Mavi Akım anlaşması 2025'te, 1998'de imzalanan daha sonra kontratı TürkAkım'a devredilen Batı Hattı anlaşması da bu yıl bitiyor.

11 MILYAR METREKÜPLÜK GAZ ANLAŞMASI YAPILDI

ENERJI ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Azerbaycan ile 2024 sonuna kadar geçerli olacak ve Bakü-Tiflis-Erzurum Hattı'ndan gelecek 11 milyar metreküplük ilave gaz ticaret anlaşması yapıldığını duyurdu. Dünya geneli büyük bir enerji krizi yaşarken ülkemizin bu durumdan etkilenmeden yoluna devam edebileceğini ifade eden Dönmez, ‘Türkiye Petrolleri ve BOTAŞ'ın satılacağı iddialarının mesnetsiz ve gerçek dışı olduğunu belirterek "Ne Türkiye Petrollerinin ne de BOTAŞ'ın satılması kesinlikle söz konusu değil’ şeklinde konuştu. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal