Dünya Enerji Krizine Girdi! Fiyatlar Rekora Koşuyor

Pandemi ile başlayan enerji krizi hat safhaya ulaştı. Artan enerji fiyatlarının kalıcılı olabileceğini savunan uzmanlar durumun uzun süre değişmeyeceğini iddia etti.

15.10.2021-13:24 - (Son Güncelleme: 15.10.2021-13:46) Dünya Enerji Krizine Girdi! Fiyatlar Rekora Koşuyor

Avrupa'da başlayan enerji krizi pandeminin etkisiyle Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Hindistan'a yayılırken fiyatlardaki yükselişin kalıcı olup olmayacağı belirsizliği sürüyor. Avrupa'da doğalgaz fiyatlarındaki yükseliş 10 ayda yüzde 400'ü geçerken elektrik fiyatları ise yüzde 250'yi geçti.

Enerji sektöründe yaşanan fiyat artışının ana sebebi olarak pandemiyi gösteren uzmanlar, pandemi sonrası oluşan enerji talebini sorununun önümüzdeki yıllarda da etkisini sürdüreceğini düşünüyor. Uzmanlar enerji fiyatlarında ki yükselişin kalıcı olduğunu düşünürken önümüzdeki günlerde tüm dünyada bir fiyat güncellenmesinin yapılacağı konuşuluyor.

SON 5 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ 

Avrupa'daki doğalgaz kaynaklarının doluluk oranı geçtiğimiz son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Rusya'dan gelen gaz akımlarının da sıklıkla kesintiye uğraması bölgede endişe yaratmaya devam ediyor. Enerji krizinin Çin'e sıçramasıyla birlikte bazı bölgelerde üretim durmuş ve sektörüler kesintiye uğramıştı. Özellikle sanayi bölgesinde yaşanan kesintilerin önümüzdeki kış aylarında da sürmesi bekleniyor.


TÜRKİYE ŞİMDİLİK RAHAT

Enerji krizinin Türkiye'yi diğer ülkeler kadar etkilemeyeceğini belirten uzmanlar artan enerji fiyatlarının faturalara yansıyacağını belirtti. Halkın enerjiyi daha tasarruflu kullanmasını söyleyen uzmanlar enerjinin verimli kullanılmasının önemli olduğunu belirtti.


BAKAN DÖNMEZ: EN UCUZ DOĞALGAZ VE ELEKTRİK TÜRKİYE'DE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yaptığı açıklamada kış yaklaşırken artacak olan doğalgaz talebini karşılanmasının olumlu gözüktüğünü en ucuz doğal gaz ve elektriğin Türkiye'de olduğunu belirten Bakan Dönmez, Azerbaycan ile 2024 yılı sonuna kadar 11 milyar metreküplük yeni doğal gaz ticaret anlaşması yapıldığını bildirdi.

Enerji fiyatlarındaki yükselişin Türkiye ekonomisi üzerinde özellikle enflasyon kanalında önemli etkileri olabilir. Küresel enerji fiyatlarındaki hızlı yükselişlere karşın, hükümet eşel-mobil sistemi ile fiyat artışlarını ÖTV’den karşılayarak pompa fiyatlara yansımayı önlüyor (sınırlandırıyor). Hükümet eşel-mobil sisteminin şimdiye kadar enflasyona (olumlu) etkisinin yaklaşık yüzde 2,5 puan (dolaylı etkilerle beraber) olduğunu, bütçeye maliyetinin de 2021 yılında 46 milyar TL’ye ulaşmasının beklendiğini açıkladı. Ancak Brent petrol fiyatındaki ve dolar TL kurundaki son yükselişlerin ardından, bu maliyetin sene sonuna gelindiğinde 55-60 milyar TL’ye kadar çıkabileceğini hesap ediyoruz. Eşel-mobil sistemi devam ettiği taktirde, benzer bir maliyet 2022 yılında da geçerli olacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal