Türk Profesör Aykut Özdarendeli Covid-19'un Gen Haritasını Çıkardı

Coronavirüsü izole etmeyi başaran profesör Aykut Özdarendeli ve ekibi coronavirüsün gen haritasını çıkarmayı başardı. Bu durum aşının bulunmasındaki en büyük adım oldu.

14.04.2020-14:25 - (Son Güncelleme: 14.04.2020-14:16) Türk Profesör Aykut Özdarendeli Covid-19'un Gen Haritasını Çıkardı

Çin'in Vuhan kentinden yayılmaya başlayan coronavirüs salgını ülkemizdeki etkisini artırırken, virüsü izole etmeyi başaran Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ekibi ile birlikte coronavirüsün gen haritasını çıkarmayı başardı.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Özdarendeli, "Çin'de ilk olarak izole edilen Wuhan suşuyla karşılaştırıldığında ise toplam 6 mutasyon belirlenmiştir. Ayrıca, ERAGEM'de yapılan çalışmalar kapsamında izole edilen virüsün gen diziliminde GISAID platformunda 13 Nisan 2020 tarihi itibariyle yayınlanan 3592 adet SARS-CoV-2 virüsü gen dizilimlerinde bulunmayan bir mutasyon tespit edilmiştir. Aynı mutasyonun Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Daire Başkanlığı tarafından GISAID platformunda paylaşılan gen diziliminde de mevcut olduğu görülmüştür. GISAID platformunda yayınlanan diğer ülkelere ait gen dizilimlerinde bulunmayan bu mutasyonun ülkemizde dolaşımda olan SARS-CoV-2 virüsüne özgü olup olmadığının ortaya konulması için daha fazla gen dizilimlerinin taranmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Bütün dünyayı etkileyen bu pandemide ülkemizde dolaşımda olan virüsün izole edilmesi ve gen haritasının çıkarılması, aşı çalışmalarının başlatılabilmesi ve ileri çalışmaların yapılabilmesi için oldukça önemlidir. Bu süreçlerin kısa zaman içerisinde başarılı bir şekilde tamamlanması ile aşı geliştirme çalışmalarına başlamak için hazır hale gelindi." ifadelerini kullandı. 

Öte yandan Özdarendeli aşı çalışma geliştirme çalışmalarını da hızla yürüteceklerini belirtti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal