Türk Bilim İnsanları Açıkladı: Biontech Aşısı Etkili mi?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının izleri sürerken, aşının etkili olmadığına dair algı oluşturmaya çalışan aşı karşıtlarının tezini, Biontech aşısı için yapılan açıklama çürüttü. İşte açıklama...

09.10.2021-14:27 - (Son Güncelleme: 09.10.2021-14:27)

2019 yılında ilk olarak Çin’de görülen ve hızla tüm dünya ülkelerine yayılmaya başlayan koronavirüs salgını, birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Salgınını önlemek için yapılan çalışmalar neticesinde, salgının yayılma hızını kesmek ve virüsün semptomlarını azaltmak için geliştirilen Kovid-19 aşıları, salgını önlemede ki en büyük adım. Ancak bazı aşı karşıtlarının ortaya attığı, Kovid-19 aşılarının etki etmediği iddiası üzerine, Türk bilim insanları Biontech aşısı hakkında yapılan çalışmaları anlattı. 

TÜRK BİLİM İNSANLARI AÇIKLADI: BİONTECH AŞISI ETKİLİ Mİ?

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınını önlemek için geliştirilen Biontech aşısı hakkında, etki etmediğini ifade eden aşı karşıtlarının tezini çürütecek açıklama Türk bilim insanlarından geldi. 

NBC News'ta yer alan habere göre, aşı karşıtlarının savunduğu tez çöktü. Aşı karşıtlarının iddia ettiği Kovid-19 aşılarının kalp rahatsızlıklarına neden olduğu söylentisi, yapılan çalışmaların yayımlanması ile çürütüldü. 

Gündeme dair yapılan araştırmanın sonucu New England Journal of Medicine’de yayımlandı. Yayınlanan araştırmaya göre Biontech aşısının genç erkeklerde nadir görülen bir kalp iltihabına neden olduğu iddiasına, vakalarda pek rastlanmadığı, bazı Kovid-19 vakalarında kalp rahatsızlığı gözlemlendiği ancak bu durumun herhangi bir ciddi sağlık sorununa neden olmadığı, hatta tedavilerinin evden gerçekleştirildiği belirtildi. 

Biontech aşısı etkili mi?

YAPILAN YANLIŞ AŞI HESAPLAMASI İNSANLARI KORKUTTU

Koronavirüsle ilgili yapılan bazı çalışmaların yanlış verilere dayandığına değinen uzmanlar, Kanada'da ise Kovid-19 aşısı yaptıran birçok kişide kalp kası iltihabının görülme riskinin 1000'de 1 olduğunu iddia eden bir makale uzman ekipler tarafından geri çevrildi. Bu karara gerekçe olarak 'yanlış hesaplama' olarak gösterildi. 

İŞTE KOVİD-19 AŞISININ YAN ETKİLERİ 

En çok merak edilen bir diğer soruların başında gelen Kovid-19 aşılarını yan etkilerine dair çalışma yapan İngiltere, Türkiye'de de kullanılan Pfizer-BioNTech koronavirüs aşısının takviye dozunu yani 3'üncü dozunu alan kişilerde görülen en yaygın 5 yan etki belirlendi. İşte o yan etkiler…

-Aşıdan sonra görülen kol ağrısı ve halsizlik

-Baş ağrısı ve bazı hastalarda kas ağrısı semptomları 

-Salgın konusunda en yetkili kurum olarak belirtilen CDC 12 Ağustos ile 19 Eylül arasında üçüncü bir koronavirüs aşısı olan kişileri incelemiş ve katılımcıların yüzde 71'i enjeksiyon yerinde ağrı, yüzde 56'sı yorgunluk ve yüzde 43.4'ü baş ağrısı gibi semptomlar yaşadığı tespit edilmiş. 

-Yapılan çalışmada dikkat çeken bir diğer konu ise katılımcıların yüzde 28,3'ü çoğunlukla aşıdan sonraki genellikle ilk gün aktivitelerini gerçekleştiremediklerini yer aldı. Katılımcıların yüzde 1,8'i için tıbbi bakım önerildi. 

-Araştırmanın devamında ise katılımcıların %0,1'i hastanelere başvuruda bulundu. Raporda tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyulmasının nedeni henüz belirtilmedi, ancak CDC bu kişileri hala yakından takip ettiklerini belirtti. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal