Tüm dünya bugün Kızıl Meydan'a odaklanacak: Putin, Batı'ya 'kıyamet günü' uyarısı yapabilir!

Dünyanın gözü bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kızıl Meydan'da düzenlenecek geçit törenindeki mesajına çevrildi. Rusya, Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası'na karşı kazandığı zaferin 77. yıl dönümü kutlamalarına hazırlanırken, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir 'kıyamet günü' uyarısıyla Batı'ya meydan okuması bekleniyor. Törene bu yıl ilk kez 'kıyamet uçağı' olarak adlandırılan II-80 komuta uçağının da katılacağı açıklandı.

09.05.2022-10:09 - (Son Güncelleme: 09.05.2022-12:36)

Bugün Rusya, Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası'na karşı kazandığı zaferin 77. yıl dönümü kutlamalarına hazırlanıyor. Bugün Kızıl Meydan'da düzenlenecek geleneksel geçit töreninde Ukrayna işgali sebebiyle bu yıl daha önceki senelere oranla daha az sayıda tank ve ağır silah boy gösterecek. Fakat Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in burada bir 'kıyamet günü' uyarısıyla Batı'ya meydan okuması beklenmekte.

Kıyamet uçağı'da yer alacak

Batı'nın daha öncesinde eşi görülmeyen yaptırımlarına karşı geri adım atmayan Rusya lideri Putin, Ukrayna'daki savaşı Sovyetler Birliği'nin 1941'de Nazi işgali zamanında karşılaştığı zorluklara benzetmekte. Rusya Savunma Bakanlığı, Aziz Basil Katedrali semalarında uçuş yapacak savaşçılara bu yıl, süpersonik uçaklar ile Tu-160 stratejik bombardıman uçaklarının yanı sıra 'kıyamet uçağı' olarak adlandırılan II-80 komuta uçağının da katılacağını duyurdu. Üst teknolojiyle donatılmış olan Il-80, olası bir nükleer savaşta Rusya Devlet Başkanı'nın 'komuta merkezi' olarak tasarlanmış.


Putin 9 Mayıs'a ayrı bir önem atfediyor

Sovyetler Birliği, İkinci Dünya Savaşı'nda savaşa en fazla kurban veren ülkeydi. Reuters'ın paylaşmış olduğu haber doğrultusunda, Rusya Devlet Başkanı Putin, Batı'nın Sovyetler Birliği'nin o dönemki zaferini küçümseyen bir anlayış içerisinde olduğuna inanıyor ve bu yüzden son yıllarda 9 Mayıs Zafer Günü'ne ayrı bir önem atfediyor.


11 bin asker katılacak

Rus Savunma Bakanlığına göre kutlamalarda 11 bin asker ile 100'den fazla askeri araçtan oluşan bir gösteri düzenlenecek. Rusya her ne kadar büyük bir güç gösterisi yapmaya hazırlansa da analistler, Ukrayna işgalinin Rusya'nın zayıflıklarını ortaya çıkardığını düşünüyor. Analistlere göre örneğin Rusya, Ukrayna'da istediği hızda ve çapta bir zafer elde edemediği gibi, yaptırımlar sebebiyle Rus ekonomisi uzun yıllar sonra ciddi bir daralma ile karşı karşıya. Euronews'un haberi doğrultusunda savaş, binlerce kişinin hayatını kaybetmesine sebep olurken, milyonlarca kişiyi de yurdundan alıkoydu.

Putin'in açıklamalarından satır başlıkları;

'Ukrayna'da yapmamız gerekeni yaptık'

'Bizim için bu zafer çok kutsaldır. Ölümsüz alayımızın torunları bugün aramızdadır. Fotoğraflarını taşımaktadırlar. Bir barış teklif ettik ama hepsi boşa gitti. Batı ülkeleri bizi dinlemedi, farklı planları vardı. Açık açık cezalandırmaya yönelik operasyonlara hazırlanıyorlardı. Kiev nükleer silah peşindeydi. Ukrayna’da yapmamız gerekeni yaptık. Bağımsızlık için yaptık.

'ABD tarihi çarpıttı'

ABD, özellikle Sovyetler'in dağılmasından sonra istisnai olarak egemenlikten söz etmeye başladı. Yandaşlarını etkileyemeye başladı. Her şeyi yutmak ister bir hareket içinde. Biz inançlarımıza, geleneklerimize, atalarımıza bağlıyız. Batı ise binlerce yıllık bu değerlerinden vazgeçti ve 2. Dünya Savaşı'nın kurbanlarını farklı tanıtmaya başladı, tarihi çarpıttı.

'Rus askerleri kendi toprakları için savaşıyor'

Bugün Donbas'ın askerleri kendi topraklarında gönüllü olarak bizim askerlerimizle savaşmakta. 2. Dünya Savaşı'nın derslerini kimse unutmasın diye savaşmaktadırlar. Rus askerleri kendi toprakları için savaşıyor. Büyük anavatan savaşı bizim için çok büyük değere sahiptir. Bugün savaşçılarımız, askerlerimiz farklı milletlerden olmalarına rağmen birlikte mücadele ediyorlar, savaşıyorlar. Rusya'nın gücü de burada. Daha önce dedelerimizin yürüttüğü mücadelenin benzerini yürütüyoruz. En önemlisi Rusya'nın egemenliğini korumak ve onun güvenliğini sağlamak."

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal