Güneş yüzeyinde şiddetli patlama: Jeomanyetik Fırtına dünyaya yaklaşıyor

Bilim insanları, Güneş yüzeyinde meydana gelen patlamalar sonucunda 2005 yılından bu yana en şiddetli Jeomanyetik Fırtına dünyaya yaklaşıyor. İşte detaylar…

11.05.2024-10:22 - (Son Güncelleme: 11.05.2024-17:12) Güneş yüzeyinde şiddetli patlama: Jeomanyetik Fırtına dünyaya yaklaşıyor

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından yapılan açıklamaya göre, Güneş yüzeyinde meydana gelen patlamalar sonucunda 2005 yılından bu yana en şiddetli Jeomanyetik Fırtına’nın yaşanabileceği belirtildi. 

Jeomanyetik Fırtına dünyaya yaklaşıyor

AA’da yer alan habere göre; NOAA ve ABD Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi'nin açıklamalarına göre, günün ilerleyen saatlerinde ve hafta sonu boyunca şiddetli (G4) bir jeomanyetik fırtınanın meydana gelme ihtimali oldukça yüksek. Ancak, Kuzey yarım kürede etkilerinin ne zaman başlayacağı henüz kesinleşmedi.

Fırtınanın uydu iletişimlerini ve güç sistemlerini etkileyebileceği uyarısında bulunulurken, özellikle Alabama ve Kuzey California eyaletlerinde kutup ışıklarının gözlemlenebileceği belirtiliyor. Bilim insanları, 2005'te Güneş'te meydana gelen şiddetli jeomanyetik fırtınayı hatırlatıp, bunun nadir görülen olaylar arasında olduğunu vurguluyorlar.

Güneş yüzeyinde şiddetli patlama: Jeomanyetik Fırtına dünyaya yaklaşıyor

Güneş'teki patlamalar sonucu oluşan jeomanyetik fırtınanın kaynağının "Bölge 3664" adı verilen büyük ve karmaşık bir güneş lekesi kümesi olduğu ve dünyanın 16 katı büyüklüğünde olduğu tespit edildi.

Etkileri belli oldu

NOAA'nın açıklamasına göre, yaklaşmakta olan fırtınanın muhtemel etkileri arasında "yaygın voltaj kontrolü sorunları" ve uyduların yörüngelerinde "sürtünme, izleme ve yönlendirme sorunları" bulunuyor.

Bu fırtınadan kaynaklı olarak, uydu navigasyon sistemlerinde ve radyo alıcılarının frekanslarında aksamalar yaşanabileceği, saatlerce sürecek kesintilerin olabileceği veya bazı aletlerin hiç çalışmayabileceği ifade ediliyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal