Güneş patlaması nedir, ne zaman gerçekleşecek? Güneş patlaması elektronik cihazları bozar mı?

Son yılların en güçlü Güneş patlamasının yaşanmasıyla beraber Güneş patlamasının ne olduğu ve nelere sebebiyet vereceği gibi sorular araştırılmaya başlandı. Güneş patlamasının yarattığı jeomanyetik fırtınaların elektronik cihazlarda sorunlar yaratabileceği ifade ediliyor. Peki Güneş patlaması nedir, ne zaman gerçekleşecek? Güneş patlaması elektronik cihazları bozar mı? İşte konu hakkında merak edilenler…

25.03.2024-10:40 - (Son Güncelleme: 25.03.2024-10:40)

Güneş patlaması hakkında yapılan araştırmalar, Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), tarafından yayınlanan bildiri ile yoğunlaştı. Son 6 yılın en güçlü jeomanyatik fırtınalarının etkili olacağının açıklanmasının ardından Güneş patlamasının neden yaşandığı, ne gibi sonuçlar ortaya çıkarabileceğini öğrenmeye çalışıyor.

Böylesi beklenmiyordu

Uzmanlar, jeomanyetik fırtınaları izledikten sonra, bu olayın ardından bir Güneş fırtınasının dünyayı etkileyebileceğini öngörmüştü. Ancak bu kadar güçlü bir fırtınayla karşılaşılacağı tahmin edilmiyordu. Yapılan analizler, fırtınanın son altı yılın en güçlü örneği olduğunu gösteriyor.

Ayrıca, Güneş'in Aralık 2019'da başlayan son evresinde üretilen en güçlü fırtına niteliğinde olduğu belirtiliyor. Bu leke daha önce, saatte yaklaşık 2.1 milyon saat hızla hareket eden bir dizi Güneş fırtınasına neden olmuştu.

Güneş patlaması nedir, ne zaman gerçekleşecek? Güneş patlaması elektronik cihazları bozar mı?

Güneş patlaması nedir?

Güneş, sürekli olarak devinim halinde olan devasa bir yıldızdır ve zaman zaman yüzeyinde çeşitli olaylar gerçekleşir. Bunlardan biri de güneş patlamalarıdır. Güneş patlamaları, güneşin manyetik alanındaki ani değişiklikler sonucunda ortaya çıkan patlayıcı enerji olaylarıdır.

Güneş patlamaları genellikle güneş lekelerinin etrafında meydana gelir. Bu patlamalar, güneşin yüzeyindeki manyetik alan çizgilerinin kesişmesi veya sarmaşık gibi birbirine dolanması sonucunda oluşur. Bu durumda manyetik alan çizgileri koparak güneşin yüzeyine doğru patlamalar oluşturur.

Güneş patlaması elektronik cihazları bozar mı?

Güneş patlamaları, elektromanyetik radyasyon ve yüklü parçacıkların uzaya fırlatılmasıyla sonuçlanır. Bu parçacıklar, uzayda seyahat ederken Dünya'ya ulaşabilir ve manyetosferimizle etkileşime geçerek manyetik fırtınalara neden olabilir.

Güneş patlamalarının etkileri arasında radyo dalgalarında kesintiler, uydu iletişim sorunları, elektrik hatlarında aşırı yüklenmeler ve kutup ışıklarının güneye doğru genişlemesi gibi durumlar yer alır. Bu nedenle güneş patlamaları, uzay hava durumu tahmincileri tarafından yakından izlenir ve Dünya'yı etkileyecek olası olumsuz etkileri önceden belirlenmeye çalışılır.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal