Yunanistan provokasyonlara doymuyor! Fransa'dan alınan uçaklarla ikinci eylem

Fransa'dan 12'si ikinci el olmak üzere toplamda 18 Rafale savaş uçağı alan Atina yönetimi Ege'de tekrardan provokatif eylemlerde bulunmaya devam ediyor.

09.05.2022-09:59 - (Son Güncelleme: 09.05.2022-09:59) Yunanistan provokasyonlara doymuyor! Fransa'dan alınan uçaklarla ikinci eylem

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşla birlikte Yunanistan’ın tahrikleri daha da artmaya başladı. Ülkemizin bölgedeki kritik görevi diğer aktörler açısından da değer arz ediyor. 

Son zamanlarda Ege’de göçmenlere uyguladıkları insanlık dışı muamele sonucunda Avrupa Birliği’nden darbe yiyen ülke, bu olayları gündemden düşürmek ve gündemi saptırmak adına Türkiye’yi tahrik ederek müdahale etmeye çalışıyor. Bunu da Ege’de uyguladığı saldırgan hareketler ve provokasyonlar ile yapma gayretinde.

9-20 Mayıs'ta ev sahibi olacağı uluslararası Tiger Meet Tatbikatı senaryosuna Türkiye'yi hedef alan ve iki ülke arasındaki anlaşmazlık hususlarına eklemelerde bulunan Yunanistan, Türk Hava Kuvvetleri'nin çekildiği tatbikattaki düzenlemeleri geri almamakla beraber Türkiye'nin iyi komşuluk ilişkileri gereği yaptığı uyarılara da hiç aldırmadı. Bununla da kalmayan Yunanistan, Ege hava sahasında yapmış olduğu ihlalleri son zamanlarda iyice moda haline getirdi. Türkiye'ye karşı silahlanma yarışına giren, krizdeki Yunan halkının parasını savunma harcamalarına yatıran Yunanistan, Ege'de Rafale şımarıklığına kapıldı. Fransa'dan Rafale savaş uçakları satın alan Yunanistan, Ege'de ihlalleri arttırdı. Yunanistan, bu ihlallerde daha uzun kilitlenme menziline Rafale uçaklarını kullanıyor.

Yunanistan provokasyonlara doymuyor! Fransa'dan alınan uçaklarla ikinci eylem

Fazlasıyla karşılık

26 Nisan tarihinden bugüne Ege'de Türk hava sahasına çok defa ihlalde bulunan Yunanistan'a karşı ilk günlerde iyi komşuluk ilişkileri sebebiyle uyarılar yapan, radar kayıtlarını ilgili mercilerle paylaşan Türkiye, ısrarlı ihlaller karşısında misliyle karşılık veriyor. Hassas dengeler ve emir/talimatlar önderliğinde kahraman pilotlar Yunanistan uçaklarına karşı 2 misliyle hareket ediyor. Yunanistan'ın agresif tavırlarına karşı sahada yapılan mücadeleyle birlikte dış politikadaki dezenformasyon ve propaganda faaliyetleri de ispat edilerek belgelerle yok ediliyor.

İkinci el provokasyon

Yunanistan Fransa'dan 12'si Fransa ordusunda kullanılmış ikinci el uçaklar olacak şekilde 18 adet Rafale savaş uçağı almıştı. 6 uçaktan oluşan ilk bölüm teslimatı Ocak ayının ikinci yarısında gerçekleştirilmişti. Yunanistan, toplamda 18 savaş uçağı için Ocak 2021 tarihinde Fransa ile 2.3 milyar euroluk bir anlaşmaya gitmişti. 11.5 milyar euroluk bir savunma programı duyuran Yunanistan, firkateynler, torpidolar ve füzelerin alımı ve modernizasyonunu da dahil olacak şekilde savunma programı bağlamında Kasım ayında da 24 adet F-35 için ABD'ye resmi başvuru yapmıştı.

Pilotlarda iki şüphe

Rafale uçaklarını Ocak ayında satın alan Yunanistan’ın bu kadar hızlı uyumu dikkatlerden kaçmadı. Yunan pilotların önceden eğitimli olduğu veya uçakları Fransız pilotların kullanıyor olabileceği görüşleri aktarılıyor.

Masaya gelmiyor

Türkiye'nin barışçıl uğraşlarla masaya davet ettiği Yunanistan, Başbakan Kiryakos Miçotakis'in 13 Mart tarihinde Türkiye’ye yapmış olduğu ziyaretinde liderler tabanında Nisan ayında yapılması planlanan Ankara'daki Güven Arttırıcı Tedbirler Toplantısını bir kez daha katılım sağlamadı. İki ülke savunma bakanlıkları arasında dördüncüsü yapılması hedeflenen toplantı, Türkiye'nin ısrarlı davetlerine rağmen son bir senedir Yunanistan'ın diyalog çağrılarına yanıt vermemesi sebebiyle gerçekleştirilemiyor.

Tarık Bulduk
tarikbuldk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal