Yunanistan’ın Korktuğu Cirit Füzesi’nin Özellikleri

Yunanistan, Doğu Akdeniz ve Ege’de provoke edici faaliyetlerine devam etse de askeri güç olarak Türkiye ölçüşemeyeceğin farkında. Helikopterlere yerleştirerek zırhlı araçları dahi vurabilen Cirit füzeleri dahi Yunan ordusu ile baş etmek için yeterli geliyor.

15.09.2020-11:41 - (Son Güncelleme: 15.09.2020-12:06) Yunanistan’ın Korktuğu Cirit Füzesi’nin Özellikleri

Doğu Akdeniz’deki gerilimi her fırsatta yükselten ve Meis’in ardından Karaada’ya da asker çıkarmak gibi provoke edici faaliyetlerine devam eden Yunanistan açık açık savaş çığırtkanlığından da kaçınmıyor.

Yunan Savunma Bakanı dahil olmak üzere birçok Yunan siyasetçi ve yorumcu, “Türkiye ile savaşmaya hazırız.” gibi iddialı cümleler kurmasına rağmen pek çok anlamda Türkiye’den geri olduklarının farkındalar. Bu yüzden başta Fransa olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinden destek istemekten ve hatta tüm Avrupa Birliği’ni Türkiye ve Erdoğan’a karşı birlik olmaya çağırmaktan geri durmuyorlar.

Peki, Yunanistan’ın bu tutumu ve Avrupa’ya bel bağlamasındaki sebep nedir? Deniz, hava, ve kara kuvvetleri açısından hem teknolojik anlamda hem de sayısal anlamda çok geride olduklarının farkında olan Yunanistan tarafı, sahada kazanamayacakları bir savaşı diplomatik anlamda masada kazanmaya çalışıyor.

YUNANİSTAN VE TÜRKİYE SAVAŞ GÜCÜ

Savunma bütçesine 2020 yılında 19 milyar dolarlık bütçe ayıran Türkiye’ye karşılık Yunanistan sadece 4,84 milyar harcayabiliyor.  Üstelik 900 bin aktif askerî personeli bulunan Türk ordusuna karşılık, Yunanistan’ın sadece 200 bin aktif askerî personeli bulunuyor.

Son yıllar milli ve yerli teknolojilere verilen yatırımlar İHA, SİHA ve pek çok milli teknoloji iler birlikte silah sistemleri olarak geri döndü.

CİRİT LAZER GÜDÜMLÜ FÜZE

Saldırı ve genel maksat helikopteri bakımından TSK’nın envanterinde çeşitli helikopterler bulunuyor. Bu helikopterlerin başında ise yerli ve millî olarak geliştirilen T129 ATAK taarruz helikopterleri geliyor. Envanterde 60 adet ATAK yer alıyor.

Türk ordusunun envanterinde bulunan T-129 Atak, AH-1P Cobra ve AH-1W Super Cobra gibi saldırı helikopterlerine yerleştirilebilen ROKETSAN’ın geliştirdiği Cirit füzeleri, Yunan ordusunun en büyük korkularından biri.

AKILLI VURUYOR, HEDEFİ İMHA EDİYOR

Cirit füzeleri, hedef bilgilerinin akıllı arayüze sahip bilgisayara yüklenmesiyle hedefin en hassas şekilde etki altına alınmasını sağlıyor.

Hafif zırhlı/zırhsız ve hareketli hedefleri imha etme yeteneği bulunan Cirit'in füzesine iki alternatif harp başlığı takılabilmektedir. Çok maksatlı başlık olarak tanımlanan birinci alternatifte, zırh delici, yangın çıkarıcı anti personel ve parçacık etkisi bulunur. Yüksek İnfilaklı Başlık olarak tanımlanan ikinci alternatifte ise sadece parçacık etkisi bulunur.

CİRİT LAZER GÜDÜMLÜ FÜZE ÖZELLİKLERİ

Çap: 2.75” (70 mm)

Uzunluk: 1,9 m

Ağırlık: 15 kg (Yalıtımlı Tüp Hariç)

Menzil: 1,5 - 8 km

Harp Başlığı Tipi: Çok Maksatlı Başlık* , Yüksek İnfilaklı Parçacık Etkili

Arayıcı Başlık: MEMS-AÖB* ile Ara Safha Güdüm , Yarı Aktif LAB* ile Terminal Güdüm

Motor: Az Dumanlı Kompozit Katı Yakıt

Hedef Tipleri: Hafif Zırhlı/Zırhsız Araçlar, Silahlı Birlikler

Lazer İşaretleme: STANAG 3733 ile Uyumlu Lazer İşaretleyiciler

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal