Türkiye’ye Batarya Fabrikası mı Kurulacak

Türkiye’nin Otomobili Dünya’da önemli derecede ilgi buluyor. Son olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın 13 farklı ülkeden 20’yi aşkın şirketin kendilerine yatırım desteği ve bayilik desteği için başvuruda bulunduğunu açıklamasının ardından, batarya konusunda da önemli bir gelişme daha yaşandı.

22.02.2020-13:14 - (Son Güncelleme: 22.02.2020-17:04)

Son birkaç yılın en önemli teknoloji trendi elektrikli otomobiller konusunda gelişmiş ve sayılı birkaç ülke şimdiye kadar çalışmalarına hız kesmeden sürdürüyor. Bu kapsamda Türkiye’de de çalışmaların yapıldığı süreci Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) yürütüyor.

Elektrikli otomobil üretiminde karşılaşılan en büyük zorlukların başında otomobillerin birçok teknolojiyi barındırması ve birçok konuda eş zamanlı çalışabilmek geliyor. Örneğin bluetooth teknolojisinden tutun yapay zeka teknolojisine varıncaya kadar her biri ayrı bir teknolojiyi oluşturuyor.

Bunların başında gelen batarya teknolojisi de en önemli donanım özelliklerinden birini teşkil ediyor. Bu konuda TOGG stratejilerini belirlemeye devam ederken Çinli batarya üreticisi CATL şirketinin, fabrika kurmak için Türkiye’yi incelediği ortaya çıktı. CATL şirketi dünyanın en önemli ve büyük batarya üreticilerinin başını çekiyor.

Tesla, LG, Samsung gibi teknoloji devlerinin batarya üreticisi CATL şirketinin Türkiye’de bazı görüşmeler gerçekleştirdiği bilinirken detaylar henüz paylaşılmadı. Türkiye’nin yeterli lityum kaynakları bulunuyor. Ancak bunların işlenmesinden daha öte jeopolotik konumu, Avrupa’ya yakınlığı Türkiye’nin potansiyelini üstte tutan noktaların başında geliyor. Ayrıca Türkiye’nin elektrikli otomobil geliştiriyor olması CATL’in dikkatini çekmiş olmalı.

Böyle bir senaryo gerçekleşirse belirtmek gerekir ki Türkiye’nin Otomobili daha şimdiden batarya konusunu halletmiş olacak. Türkiye’nin elektrikli otomobil konusunda 2030’a kadar 1 milyon üretim hedefi bulunuyor.

Donanımların kısa sürede üretilebilir olabilmesi ve fırsatların yerinde kullanılabilmesi, Türkiye’nin hedeflerine ulamasında yardımcı olacağa benziyor. Yerli Otomobil’i önemli kılan bir başka özellikse, Türkiye’yi yıllık 40 milyar doları aşan petrol ithalatından da kurtaracak.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal