Tarım ve Orman Bakanlığı Katılım Desteği Nasıl Alınır?

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal işletmelere Çiftlik Muhasebe Veri Ağı ÇMVA’ya dahil olmaları halinde katılım desteği ödeyecek. İşletmeler, destek miktarını ve başvuruları araştırmaya başladı. Detayları sizler için derledik.

28.12.2021-12:52 - (Son Güncelleme: 28.12.2021-13:26)

Tarım ve Orman Bakanlığı Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Sistemini hazırladı. İşletmelerden bu sisteme dahil olmasını bekliyor. Katılımı teşvik etmek ve artırmak amaçlı sisteme dahil olan tarım işletmelerine katılım desteği miktarı olan 600 lira ödenecek. Ödemenin yapılmasına dair tebliğ Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte detaylar…

81 İLDE GEÇERLİ

Yayımlanan tebliğe göre katılım desteği ödemeleri 81 ilde bulunan bütün tarımsal işletmeleri kapsıyor. Gönüllülük esasına dayalı bu katılımda sisteme üye olan tarım işletmelerine 600 lira verilecek.

Ödemeler, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) ve/veya Bakanlık tarafından oluşturulan herhangi bir idari kayıt sistemine kayıtlı bulunup, ÇMVA sistemine dahil olan, bir muhasebe yılı süresince tarımsal faaliyetlerine ilişkin muhasebe verilerini belirlenen zamanlarda veri toplayıcılarla paylaşan ve verileri Tarım Reformu Genel Müdürlüğüne gönderilen tarımsal işletmelere yapılacak.

Ödemeler, Bakanlık tarafından Bankaya kaynak aktarılmasını müteakip, il müdürlüklerince hazırlanarak onaylanan İcmal 1’e göre, Banka aracılığıyla, ilgili şubelerde daha önce çiftçiler adına açılan veya açılacak olan hesaplara yapılır.


ÖDEMELER 2021 YILI İÇİN

2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2022 Yılında Uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Karar doğrultusunda katılım desteği, her işletme için bir defaya mahsus olarak ödenecek.

İlgili muhasebe yılında ÇKS'ye ve/veya Bakanlık tarafından oluşturulan herhangi bir idari kayıt sistemine kayıtlı olmayan, ÇMVA Katılım Anlaşması imzalamak suretiyle başvuru yapmayan, verilerini istenilen zamanda, doğru ve eksiksiz veri toplayıcılarla paylaşmayan, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu formları doğrulanmayan, kendi isteğiyle sistemden çıkan tarımsal işletmeler, ÇMVA katılım desteğinden faydalanamayacak.

Ayrıca başvuru sırasında eksik ya da hatalı bilgi verenler, katılım desteğini haksız olarak alanlar tespit edildikleri takdirde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen hiçbir destekleme programından 5 yıl süreyle yararlanamayacak.

ÇİFTLİK MUHASEBE VERİ AĞI NEDİR?

Çiftlik Muhasebe Veri Ağı ÇMVA, tarımsal işletmelerin gelir, gider ve faaliyetlerine ilişkin muhasebe verilerinin toplanması, depolanması ve istatistikî değerlendirmelerinin yapılması amacıyla Tarım ve orman Bakanlığı tarafından oluşturulmuş bir sistem.

Katılım desteği de katılım anlaşması imzalayarak ÇMVA sistemine dahil olan ve muhasebe yılı süresince tarımsal faaliyetlerine ilişkin verilerini belirlenen zamanlarda veri toplayıcılarıyla paylaşan ve verileri Sorumlu Birim tarafından uygulanan testler sonunda doğrulanan işletmelere, her yıl belirlenen miktarda yapılan ödemeyi ifade ediyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal