İŞGEM/TEKMER Destek Programı Nedir?

KOSGEB girişimci işletmelere destek vermeye devam ediyor. Fikirlerin ve işletmelerin sürekliliğini sağlayacak İŞGEM/TEKMER Destek Programı girişimcilik ekosisteminde yer edinmenizi sağlayacak. Peki, başvuru şartları nedir, nasıl başvurulur?

27.12.2021-10:16 - (Son Güncelleme: 08.01.2022-17:40)

KOSGEB girişimci projeleri uluslararası alana atılmaları, kendi bölgelerinde yer edinebilmeleri, ekonomide ve rekabet sisteminde strateji kurmaları gibi yönlerden destekliyor. İŞGEM/TEKMER Destek Programı da onlardan biri. Bu programla birlikte işletmeniz için birçok özelliği bir arada tutabilirsiniz. İşte detaylar…

PROGRAMIN AMACI

Yayımlanan mevzuata göre İŞGEM/TEKMER Destek Programı amacı; girişimcilik ekosisteminde yer alan aktörler arası işbirliği ile ulusal plan ve programlar doğrultusunda işletmelerin kurulmasını ve sürdürülmesini sağlamak için ön inkübasyon, inkübasyon ve inkübasyon sonrası hizmetleri sağlayacak yapıların kurulması ve işletilmesini sağlamak.

Girişimcilere büyük bir destek sağlayan ve fırsatlar sunan bu program ile işletmeler hem işbirliği yapma gücü kazanıyor hem de yurt dışına açılma imkanlarını öğreniyor.

BAŞVURU ŞARTLARI

- Destek programı kapsamındaki desteklerden yararlanmak için KOSGEB’in belirlediği kriterler dâhilinde İŞGEM veya TEKMER adı kullanma hakkı tanınmış olması gereklidir.

- İşletici kuruluşun programdan yararlanabilmesi için KOSGEB veri tabanında kayıtlı, aktif ve veri tabanındaki bilgilerinin güncel olması gerekir.

İŞGEM kriterleri

- İŞGEM fiziki yapısı başvuruda belirtilen faaliyetleri yerine getirebilecek nitelikte ve bağımsız bir yapıda olmalıdır. Tahsis edilecek fiziki yapı; yönetim ofisleri, girişimci ve işletmeler için ortak çalışma alanı, işlikler, etkinlik alanı, toplantı odası gibi alanlardan oluşmalıdır.

- İŞGEM fiziki yapısı, başvuru tarihinden itibaren en az 5 yıllığına İŞGEM’e bedelsiz tahsis edilmiş veya kiralanmış olmalıdır. Kiralamanın şartları İŞGEM’in gelir-gider dengesini olumsuz etkilemeyecek şekilde olmalıdır.

- İŞGEM’de işlik tahsis edilecek işletmenin İŞGEM’de kurulmuş veya İŞGEM’e başvuru yaptığı tarih itibariyle en fazla 1 yaşında olması gerekir. Çapa firmalar için bu şart aranmaz.

- İŞGEM doluluk oranı program başlangıç tarihinden itibaren ikinci yılın sonunda en az %50 olmalı ve sonraki izlemelerde ilgili dönemin son günü itibariyle bu oranın altına düşmemelidir. Doluluk oranı toplam işlik alanı üzerinden hesaplanır.

- İŞGEM yöneticisinin en az dört yıllık yükseköğretim kurumu mezunu olması ve işletme yöneticiliği/danışmanlığı konularında veya İŞGEM için belirlenen tema/temalar ile ilgili alanlarda en az beş yıllık iş tecrübesinin bulunması gerekir.


TEKMER Kriterleri

- TEKMER fiziki yapısı başvuruda belirtilen faaliyetleri yerine getirebilecek nitelikte ve bağımsız bir yapıda olmalıdır. Tahsis edilecek fiziki yapı; yönetim ofisleri, girişimci ve işletmeler için ortak çalışma alanı, işlikler, etkinlik alanı, toplantı odası gibi alanlardan oluşmalıdır.

- TEKMER fiziki yapısı en az 1.000 m2 kapalı kullanım alanına sahip olmalıdır.

- Girişimciye/işletmeye ar-ge veya inovasyon iş fikri/projesi süresince TEKMER’de yer tahsisi yapılır. Çapa firmalar için süre kısıtı yoktur.

- TEKMER işlik doluluk oranı program başlangıç tarihinden itibaren ikinci yılın sonunda en az %50 olmalı ve sonraki izlemelerde ilgili dönemin son günü itibariyle bu oranın altına düşmemelidir. Doluluk oranı toplam işlik alanı üzerinden hesaplanır.

- TEKMER’e ait stratejik kararları (girişimci/işletme kabulü/mezuniyeti, yönetici değişikliği, personel seçimi veya değişimi vb.) almak üzere en az üç üyeli TEKMER İcra  Komitesi oluşturulur. TEKMER İcra Komitesinde ilgili uygulama birimi müdürü tabii üye olup, diğer üyeler ise kurucu olarak başvurabilecek kurum/kuruluş temsilcilerinden oluşur.

- KOSGEB tarafından destek almaya hak kazanan ar-ge ve inovasyon projeleri kapsamındaki girişimcilere/işletmelere de TEKMER’de yer tahsisi yapılabilir.

- TEKMER yöneticisinin en az dört yıllık yükseköğretim kurumu mezunu olması ve işletme yöneticiliği/danışmanlığı konularında veya TEKMER için belirlenen tema/temalar ile ilgili alanlarda en az beş yıllık iş tecrübesinin bulunması gerekir.

- İşletici kuruluşun destek programı süresinde bilanço kârını dağıtmayacağı; şirket/esas sözleşmesinde veya Genel Kurul/Hissedarlar Kurulu kararlarında yer almalıdır.

DESTEK LİMİTLERİ

- Mobilya ve donanım desteği

Geri Ödemesiz 300.000 TL

- Ortak kullanıma yönelik makine-teçhizat ve yazılım desteği

Geri Ödemesiz 500.000 TL / Geri Ödemeli 1.000.000 TL

- Personel giderleri desteği

Geri Ödemesiz 1.000.000 TL

- Eğitim, danışmanlık, organizasyon ve tanıtım giderleri desteği

Geri Ödemesiz 1.000.000 TL

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal