Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid'den Yeni Açıklama Geldi!

Taliban güçleri, Pençşir vilayetinde kontrolü tamamen ele geçirmişti. Daha sonra ele geçirilen bölgede hayatın normale döndüğü açıklamasını yaptı.

06.09.2021-12:51 - (Son Güncelleme: 06.09.2021-12:56) Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid'den Yeni Açıklama Geldi!

Mücahid, basın toplantısında kendisine yöneltilen sorulara cevap verdi. ‘Pencşir'de kontrolün sağlanmasıyla ülkede savaş resmen sona erdi. Pencşir halkı, diğer Afganistan vatandaşlarıyla eşit haklara sahiptir. Herhangi bir ayrımcılığa tabi tutulmayacaklardır.’ ifadelerini kullandı.

Çatışma sırasında bölgede bulunan mülklere zarar vermediklerini söyleyen Mücahid, Pencşir’deki yöneticilerin de bölgede yaşayan halkın içinden seçileceği duyurusunu yaptı.

Bölgeye belli süredir gıda girişinin olmadığını da belirten sözcü, Pencşir'de hayatın normale dönerek, gıda girişine de başlandığını ifade etti.

GEÇİCİ HÜKÜMET KURULABİLİR

Mücahid, hükümetin ilan edileceği tarihe ilişkin kesin bir açıklamada bulunmadı. ifade kullanmayan Kendisine sorulan anayasa ile alakalı soruyu da, ‘Ülke ve halkın sorunlarına cevap verebilecek İslami bir anayasa olacaktır.’ Yanıtını verdi.

Açıklamasında, ‘Muhtemelen geçici bir hükümet olacak, böylece onu değiştirme ve performansını iyileştirme fırsatı bulacağız. Şu anda seçim yok. Bir sonraki hükümet, bir sonraki sürecin nasıl ilerleyeceğine karar verir.’ Şeklinde kouştu.

KABİL HAVALİMANI EN KISA ZAMANDA FAALİYETE BAŞLAYACAK

Kabil'de bulunan Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda hali hazırda devam eden çalışmalar olduğunu söyleyen sözcü, ‘Katar, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden teknik ekipler, Kabil havalimanını yeniden kullanıma hazırlamak için çalışmalarına devam ediyor. ABD güçleri çekilmeden önce havalimanına ağır hasar verdiler. Bu da işgalcilerin Afgan halkıyla olan düşmanlığının son göstergesiydi.’ dedi.

Mücahid, havalimanının tekrar yapımına başlanırken, insani yardımların da ülkeye geldiğini açıkladı. Pek çok ülkenin taahhütte bulunarak ülkelerin de insani yardım göndereceklerini söyledi.

ÇİN İLE İYİ İLİŞKİLERE SAHİBİZ

Çin ile olan ilişkileriyle ilgili olarak da konuşan Mücahid, ‘Çin ile iyi ilişkilere sahibiz. Çin'in kalkınma için Afganlarla iş birliği yapmasını istiyoruz. Afganistan'ın kalkınmasında Çin'in yardımına ihtiyacımız var, Afgan hükümetini tanımasını bekliyoruz.’ Dedi.

TÜM DEVLETLERDEN DESTEK BEKLİYORUZ

Mücahid, Afganistan'da kurulacak olan yeni devletin resmi olarak tanınmasını istediklerini söyleyen Mücahid, ‘Bu tüm Afgan milletinin hakkıdır. Eğer Afganistan hakkında endişesi olanlar varsa, bunu diplomatik yollarla çözmek daha kolay olacaktır, başka bir kriz oluşturacak yola gitmemelidirler. Tüm devletlerin bize dostluk elini uzatmalarını ve büyükelçiliklerini açmalarını istiyoruz. Tüm dünyayla iyi ilişkiler kurmak istiyoruz.’ İfadelerini kullandı.

KADINLAR BİZİM TOPLUMUMUZUN ÖNEMLİ BİR PARÇASIDIR

Kadınların hak taleplerine ilişkin olarak gelen sorulara da cevap veren Mücahid, ‘Kadınlar bizim toplumumuzun önemli bir parçasıdır. Taleplerine kulak veriyoruz. Henüz hükümet kurulmadığı ve konuyla ilgili yetkililer belirlenmediği için taleplerine cevap verilemiyor. Biraz sabretsinler, kurumlar yerleşince isteklerine yanıt verilecektir.’ şeklinde konuştu.

Taliban'ın 15 Ağustos'ta Kabil'de kontrolü ele geçirmişti. Bunun üzerine daha sonrasında, kadınlar temel haklarının korunması amacıyla ülkenin farklı yerinde gösteriler düzenlemişlerdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal