Türkiye – ABD Dış Ticaret Dengesi İlk Defa Türkiye Lehine Döndü

Türkiye ile ABD arasındaki dış ticaret dengesi tarihinde ilk defa Türkiye lehine döndü. Geçtiğimiz yıllarda aksi yönde rekorlar kırılırken pandemi ile birlikte durum tam tersine dönmüş vaziyette.

06.09.2021-12:26 - (Son Güncelleme: 06.09.2021-12:37) Türkiye – ABD Dış Ticaret Dengesi İlk Defa Türkiye Lehine Döndü

Son yıllarda ABD-Türkiye arasındaki ithalat-ihracat dengesi Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyelerine kadar çıkmıştı. Türkiye’nin sürekli cari açık verdiği dengede durumlar değişmeye başladı. Pandeminin etkisiyle birlikte ABD’nin Çin’e karşı aldığı bazı yaptırım ve vergilendirme kararları Türk üreticisinin Çin-ABD gerilimini fırsat olarak görmesi cari dengeyi Türkiye lehine çevirmiş durumda.

İHRACATIN ARTMASINDA PANDEMİNİN ETKİSİ VAR

Pandemiyle birlikte ABD yönetiminin Çin’e karşı ticari yaptırım kararları alması ve Çin’in dünyadan gelen taleplere yetişememesi Türkiye adına fırsat olmuş durumda. Gelen ek yükümlülüklerle Çin bir çok üründe ABD’ye ihracat avantajını kaybetmiş durumda. Dünyadaki yüksek talebin ürün ve hizmet fiyatlarını da artırmasıyla birlikte maliyet açısından Çin’le yarışamayan Türkiye bir çok üründe rekabet edebilir konuma gelmiş ve bu fırsatı değerlendirmiş durumda.

DIŞ TİCARET DENGESİ İLK DEFA TÜRKİYE LEHİNE DEĞİŞT

Bu yılın ilk 7 ayında ilk defa ABD’ye yapılan ihracat, ithalat tutarından fazla oldu. ABD’den yapılan ithalat %2,13 düşerek 6,9 milyar dolar oldu. ABD’ye yapılan ihracat ise bu 7 aylık dönemde %40,7 artarak 7,8 milyar dolar oldu. Bu rakamlarla birlikte Türkiye ilk defa ABD’ye karşı cari fazla vermiş oldu. TİM Başkanı yaptığı açıklamada “ Amerikayı yeniden keşfediyoruz, her zaman söylediğim gibi dış ticaret fazlası veren Türkiye ulaşma yolunda tüm sektörlerimizin önemi var” dedi.

EN FAZLA KATKIYI HALI SEKTÖRÜ SAĞLADI

Türkiye’nin ABD’yle olan ticari dengesinin değiştiği bu 7 aylık dönemde taşıyıcı sektör halı sektörü oldu. Halı sektörünün bu dönemdeki genel ihracat rakamı 1,83 milyar dolar olurken bunun 700 milyon dolarlık kısmı ABD pazarına gerçekleşti. ABD bu dönemde Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ikinci ülke oldu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal