Taliban Sözcüsü: Türkiye'den Ülkemize Yardım Etmelerini İstiyoruz

Taliban'ın Katar'daki Siyasi Büro Sözcüsü olan Muhammed Naim Vardak, Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'de kontrolü ele geçirmesinin ardından açıklamalarda bulundu.

25.08.2021-15:20 - (Son Güncelleme: 25.08.2021-15:30)

Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, bir yandan da ülke içerisinde bulunan direnişçilerin gücünü kırma konusunda çalışmalarda bulunuyor. Diğer yandan ise yıllar süren karışıklıktan ötürü pek çok kaybı bulunan Afganistan'ı bir kere daha şahlandırmak istiyor. Yeni döneme dair sık sık da Açıklamalarda bulunarak tüm dünyaya mesajlarını ileten Taliban'ın Katar'daki Siyasi Büro Sözcüsü Muhammed Naim Vardak, Türkiye ile ilgili de oldukça .

'TÜRK HALKI MÜSLÜMAN VE KARDEŞ HALK'

'Türkiye önemli bir ülke, Türk halkı Müslüman ve kardeş halk. Türkiye ile tarihi, sosyal ve kültürel ilişkilerimiz var" diyen Vardak, ileriki günlerde ilişkileri geliştirmek istediklerini ve Taliban'ın Türkiye ile iletişim içinde olduğunu sözlerine ekledi.

'BUNDA ŞÜPHE YOK. BUNU İSTİYORUZ'

Vardak, Taliban'ın Türkiye'nin desteğine ihtiyacı olup olmadığı konusunda kendisine yöneltilen soruya ise, 'Bunda şüphe yok. Bunu (desteği) istiyoruz. Halkımız 40 yıldır savaşın içinde ve yardıma ihtiyacı var. Tüm dünya ülkelerinden özellikle de Türkiye'den halkımıza ve ülkemize yardım etmelerini istiyoruz.' biçiminde yanıtladı.

'İLİŞKİLERİMİZDE İKİ TEMEL HUSUS VAR BİRİNCİSİ İSLAM'

Türkiye'nin Afganistan'da ve ülkenin bir kere daha imarında önemli, yapıcı ve pozitif bir rol üstlenebileceğini ve bu role de ihtiyaçları olduğu konusunda dikkatleri çeken Vardak, iki ülke arasındaki ilişkilerin yapısına dair şu ifadeleri kullandı: 'İlişkilerimizde iki temel husus var. Birincisi İslam dininin prensipleri, ikincisi ise ülkenin ve halkın yüksek menfaati. Bu iki husus nedeniyle özellikle Türkiye ile iyi, yapıcı ve olumlu ilişkiler kurmak istiyoruz. Bizim Türkiye ile sorunumuz yok.'

'BU BİR EGEMENLİK MESELESİDİR'

Vardak, Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın durumuna dair ise, 'Havalimanı, Afganistan toprağıdır ve topraklarından, kurumlarından ve namuslarından Afganlılar sorumludur. Bu bir egemenlik meselesidir. Yardım başka ancak ülkenin idaresi bizim görevimiz ve bunu yapabilecek güçteyiz. Şimdi niye korkuyorlar. Siz de gördünüz, yabancı güçler havalimanındaydı, ne yaptılar, uçaklardan insanlar yağdı. Ama şimdi havalimanı çevresini güvenli hale getirdik. Burası bizim ülkemiz, evimiz. Evimizin girişini çıkışını ve neyin yararımıza olduğunu biz biliriz. Dünyada hiçbir ülke kendi havalimanının güvenliğinin başkası tarafından sağlanmasını kabul etmez. Biz de herkesten ülkeyi ziyaret kurallarına ve egemenliğine saygı duymalarını istiyoruz.' sözlerini kullandı.

'HALKIMIZIN HER BİR FERDİNİN HAYALİ, SAVAŞIN OLMADIĞI BİR GÜN GÖRMEKTİ'

Ülkede toprakları içerisinde en büyük ve temel sorunun savaş olduğunu sözlerine ekleyen Vardak, 'Savaş nedeniyle hayatın her alanında aksaklıklar yaşanıyor ama biz 20 yıldır halkımıza dayatılan bu savaşa son vermeyi başardık. Halkımızın her bir ferdinin hayali, savaşın olmadığı bir gün görmekti. Biz de bu fırsatı değerlendirebilir ve halkımızın ülkesini imar edebileceğine güvenebiliriz.' dedi.

'İLETİŞİM KURUNCA ŞAŞKINLIKLARINI GİZLEYEMEDİLER'

Taliban'ın söz konusu bu süre zarfında, aralarında bazı anlaşmazlıklar yaşansa da taraflar arasında anlaşma sağladığını sözlerine ekleyen Vardak, 'Pek çok sorun olacağına şüphe yok. Ancak birbirlerine yaklaşır ve oturup anlaşırlarsa bu, pek çok yanlış anlaşılmanın çözülmesini sağlar. Biz bazı ülkelerle bunu tecrübe ettik. Onlarla oturup bir müddet iletişim kurunca şaşkınlıklarını gizleyemediler ve 'Biz sizin hakkınızda başka şeyler duyuyorduk ama sizinle oturunca duyduklarımızın doğru olmadığını gördük' dediler.' ifadeleri kullandı.

Pek çok ülke ile temas halinde olduklarını belirten Vardak, uyuşturucu meselesi gibi bazı konuların gündem konusu olabileceğini, kendilerinin de daha önce olduğu gibi bu sorunun üstesinden geleceğini fakat bunun için uluslararası toplumun başta olmak üzere tüm tarafların desteğine ihtiyaç halinde olduklarını söyledi.

'KADININ EĞİTİM, ÇALIŞMA, MÜLKİYET, VE KENDİ HAYATINI SEÇME HAKKI VAR'

Kadınların ve azınlıkların haklarının İslam dini ve inanç tarafından koruma altında olduğunu kaydeden Vardak, 'Biz, kadınların haklarına bağlıyız. Kadının eğitim, çalışma, mülkiyet ve kendi hayatını seçme hakkı var. Bu açıdan herkesin içi rahat olsun. Fakat biz durumun bir - iki günde düzeleceğini de söylemiyoruz. Biz sadece sorunların çözümü için fırsat verilmesini istiyoruz' dedi.

Siyasi Büro Sözcüsü Vardak, Taliban'ın 20 yıldan bu yana da medya tarafından hedef tahtası olduğunu ve son 3 yıl dışında da kendini ifade etme fırsatı bulamadığı konusunda açıklamalarda bulundu.

'ÜLKEDE YÖNETİM SİSTEMİ İSLAMİ OLACAK'

Yönetim sisteminin İslami olması gerektiğini söyleyen Vardak, 'İslami yönetim halkın, örf ve adetlerine göre yönetilmesiyle olur. Afganların yüzde 99'dan fazlası Müslüman. İşgal sürecinde halkın inanç ve gelenekleri değiştirilmeye çalışıldı ama bunda başarılı olamadılar çünkü geleneklerimize, toplumumuza ve halkın inancına uygun düşmeyen fikirler getirdiler.' değerlendirmesini yaptı.

Afganların ülkeden kaçması ile ilgili de açıklamalarda bulunan Vardak, bu durumla herhangi bir ilgilerinin bulunmadığını, ABD başta olmak üzere yabancı ülkelerin insanları Afganistan'dan çıkmaya yönettiğini söyledi.

'İŞİN ASLI BU İNSANLARI ÜLKEDEN ÇIKMAYA TEŞVİK ETTİLER VE SONRA DA ONLARA KAPILARI AÇTILAR'

Muhammed Naim Vardak sözlerine şu şekilde devam etti: 'Biz toplumlarımızı tanıyoruz. Birisine seni pasaportsuz ABD'ye götüreceğiz dersen tabii ki gider. Bizi ve mücahitlerimizi öldüren pek çok kişiyi yakaladık sonra serbest bıraktık. Bunun pek çok örneği var. Biz şu an onlar için durumu güvenli hale getirdik ve onları koruyoruz. Bu kişilere herhangi bir zarar verilmiyorsa halka neden verilsin. İşin aslı, bu insanları ülkeden çıkmaya teşvik ettiler ve sonra da onlara kapıları açtılar.'

'SORUNLARI DİYALOG VE UZLAŞI İLE ÇÖZME POLİTİKASI İZLENECEK'

Taliban'ın Afganistan'daki sorunları diyalog ve uzlaşı yolu ile çözmeyi istediğini belirten Vardak, başlangıçtan beri izledikleri bu siyasetin ülkenin tamamında meyvesini vermiş olduğunu ve dünyanın da bunu gördüğünü sözlerine ekledi.

Vardak, 'Tabii ki bir süre savaş oldu. Ama diğer vilayetlerde de uzlaşma sağlandı. Bu nedenle Kandahar'da eski vali geldi, iki gün sonra yeni valinin yanına oturdu. Diğer vilayetlerde durum bu. Bu başarılı ve akıllıca bir politika' diye konuştu.

'BİZ SORUN VE SAVAŞ İSTEMİYORUZ'

Kan akıtılmadığını ve anlaşma yolu ile ülke içerisinde kontrolü ele geçirdiklerini sözlerine ekleyen Vardak, 'Biz sorun ve savaş istemiyoruz. Savaşın sona ermesi Afgan halkının hayaliydi ve biz de bunu sağladık. Herkese bir kez daha birlikte yaşamayı tavsiye ediyoruz. Elimizden geldiğince tek bir damla kan akıtılmaması ve kurşun sıkılmaması için çalışıyoruz. Herhangi biri yeniden sorun çıkarmada ısrarcı olursa bu, halkın ve ülkenin yararına olmaz.' dedi.

'ÜLKEMİZİ İNŞA ETMEK ARZUSUNDAYIZ'

Hükümetteki memurlar ve Taliban'ın onlara karşı muamelesi hakkında da açıklamalarda bulunan Vardak, şu ifadeleri dile getirdi:

'Biz yeni bir gelecek istiyoruz. Ülkemizi inşa etmek arzusundayız. Bu nedenle af çıkarıldı ve 13 maddelik bir bildirge yayımlandı. Bu maddelerden birinde asker olsun ya da olmasın tüm memurların, yeniden halka ve ülkeye hizmet etme fırsatları olacağının teminatını verdik.'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal