G7 Toplandı: “Taliban’ı Tanımıyoruz”

G7 Liderler Toplantısı gerçekleştirildi. Yapılan toplantının ardından sonuç bildirgesi kamuoyuna açıklandı.

25.08.2021-11:49 - (Son Güncelleme: 25.08.2021-14:43) G7 Toplandı: “Taliban’ı Tanımıyoruz”

G7 Liderler Toplantısı’nın ana gündeminde Afganistan konusu yer aldı. Gerçekleştirilen toplantının ardından, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen açıklama yaptı. Leyen yaptığı açıklamada, Taliban’ı siyasi olarak tanımayacaklarını ifade etti.

3 MİLYON 700 BİN KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ 

Afganistan’a gerçekleştirilen yardımların siyasi konularından ayrı tutulduğunu söyleyen Ursula von der Leyen, "Taliban’ı siyasi olarak tanımanın söz konusu olmadığı konusunda fikir birliği içindeydik” diye konuştu. Kalkınma yardımlarının dondurulduğunu ve gelecekte de temel değerler ve insan haklarına bağlılık şartlarına bağlı olacağını önemle vurgulayan Leyen, “AB’nin, Afgan çalışanları ve onların aileleri de dahil olmak üzere personelinin çoğunu tahliye etmiş olmasından büyük mutluluk duyuyorum” ifadelerini kullandı. Afganlara en yüksek düzeyde destek vereceklerini açıklayan Leyen, 3 milyon 700 bin kadar kişinin yerinden edildiğini, bunların büyük çoğunluğunun kadınlar ve çocuklar olduğunu sözlerine ekledi. 

Güvenlik tahliyesinin her zaman öncelikli olduğunu söyleyen AB Konseyi Başkanı Charles Michel, "Yeni Afgan otoritelerine, geçişlere ve havalimanına ulaşımda serbestlik tanımaları çağrısı yapıyoruz" ifadelerini kullandı. Havalimanını güvence altına alma konularını görüştüklerini söyleyen Michel,"AB, ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan Afganların güvenliğini ve uygun koşullarda yaşamalarını sağlamak için üzerine düşeni yapacak. Pakistan, İran ve Orta Asya ülkeleriyle birlikte çalışacağız. Yeni Afgan otoriteleriyle nasıl bir ilişki kurulacağını öngörmek için henüz çok erken. Kapsayıcı siyasi çözüm çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘ABD OLMADAN TAHLİYELER GERÇEKLEŞEMEZ’ 

ABD olmadan tahliyelerin mümkün olmadığını belirten Almanya Başbakanı Angela Merkel şöyle konuştu; “ABD'nin burada başı çektiğini vurgulamak zorundayım. ABD olmadan tahliyelere devam edemeyiz, bunun netleştirilmesi gerekiyor. Her ulusun kendi işini yapması hiçbir şeye yardımcı olmaz. Tahliyenin büyük bir birliktelik başarısı ile gerçekleştirildiğidir. Mümkün olduğunca uzun süre tahliyelere devam etmek istediğimiz açık, ancak güvenlik durumu buna izin verdiği sürece tahliyelere devam edebiliriz, fakat şu anda güvenlik durumu çok zor” ifadelerini kullandı.

G7 ülkeleri dünyanın en büyük ve güçlü ülkelerinden; Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada’dan oluşmaktadır. Petrol krizi sorunlarını tartışmak üzere bir araya gelen bu ülkeler, kısa süre içinde düzenli hale gelen G7 Zirvesi'nde buluşarak çıkarları doğrultusunda ekonomik sorunları çözmeye çalışıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal