Veliler Dikkat! Okul Servislerine Yeni Koronavirüs Tedbirleri Geldi

Koronavirüs ile mücadeleyle eş zamanlı olarak yüz yüze eğitime geçileceği için okul servislerine ilişkin önemli kurallar belirlendi.

25.08.2021-15:09 - (Son Güncelleme: 27.08.2021-17:40) Veliler Dikkat! Okul Servislerine Yeni Koronavirüs Tedbirleri Geldi

Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtların imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılı esas alınmak şartıyla 12 yaşından küçük olması zorunluluğu, Kovid-19 salgını gerekçe gösterilerek yeniden düzenlendi.

Okul servis ücretlerinin belirlenmesinden sonra yüz yüze eğitimin başlamasına çok az bir vakit kalmışken koronavirüs tedbirleriyle ilgili de yeni kararlar alındı. Alınan kararlara göre, muayeneden geçmiş olması şartıyla 1 Temmuz 2023 tarihine kadar 15 yaşından küçük okul servis araçları kullanılabilecek.

Taşınacak çocuğun servis aracındaki azami seyahat süresi okul yönetimince belirlenecek ve servis araçları belirlenmiş olan bu süreye uymak zorunda olacaklar. Okul servis araçlarında iç mekanı gösteren, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yayımlanan tip onay mevzuatına uygun şeffaf cam dışında başka bir cam kullanılamayacak.

1 YAŞINDAN KÜÇÜK OKUL SERVİS ARAÇLARINA HÜKÜM GETİRİLDİ

Koronavirüs salgını gerekçe gösterilerek, muayeneden geçmiş olması şartı ile 1 Temmuz 2023 tarihine kadar 15 yaşından küçük okul servis araçlarının kullanılabilmesi hükme bağlanmış oldu. Okul Servis Araçları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

ŞEFFAF CAM KURALI

Okul servis araçlarında iç mekanı gösteren, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yayımlanan tip onay mevzuatına uygun şeffaf cam dışında cam kullanılamayacak.

EĞER SERVİSTE ONLAR VARSA REHBER PERSONEL ŞARTI

Servis araçlarında okul öncesi eğitim, ilköğretim ile kreş, gündüz bakımevleri ve çocuk kulüplerine devam eden çocuk/öğrenci bulunması halinde rehber personel bulundurulması zorunluluğu getirildi.

SERVİSLERİN BELİRLENEN SÜREDE TAMAMLANMASI ŞARTI

Taşınacak çocuğun/öğrencinin servis aracındaki azami seyahat süresi okul yönetimince belirlenecek ve servis araçları belirlenen bu süreye uymak zorunda olacak. 

OKUL SERVİS ŞOFÖRÜ ŞARTLARI

Okul servis araçlarındaki rehber personel, 22 yaşını doldurmuş ve 61 yaşından gün almamış olması şartı ile en az lise mezunu veya Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kursu başarıyla tamamlamak zorunluluğuyla en az ilkokul mezunu olma şartı getirildi.

OKUL SERVİSLERİNE UYGULANACAK YENİ KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ

Yönetmelikle birlikte ‘Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtların yaşları 12 yaşından büyük olmayacaktır. Taşıtların yaşı fabrikasınca imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılı esas alınarak hesaplanacaktır.’ ifadesi, Kovid-19 salgını sebep gösterilerek değişikliğe uğratıldı.

Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtların imal edildiği tarihten sonra gelecek olan ilk takvim yılı esas alınarak; 12 yaşından küçük olması zorunluluğu, muayeneden geçmiş olması kaydıyla 1 Temmuz 2023 tarihine kadar 15 yaşından küçük olması şeklinde uygulanacak.

Yeni dönemde; 2021 2022 eğitim öğretim yılında uygulanacak olan okul servis ücretleri de belirlendi. Ankara’da 2021-2022 eğitim öğretim yılında uygulanacak okul servis ücretleri de belli oldu. Yıllık 0-3 kilometre için 2 bin 610 lira, 3-6 kilometre için 2 bin 880 lira, 6-10 kilometre için 3 bin 330 lira, 10-15 kilometre için 3 bin 870 lira olacak. 15 kilometreyi aşan her kilometre için yıllık ilave 75 lira alınacak.

İstanbul Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (İSAROD) Başkanı Hamza Öztürk, İstanbul'da okul servis ücretlerine geçen yıla göre yüzde 15 zam yapıldığını söyledi. ‘Bu sene yüz yüze eğitim başlarsa uygulayacağımız fiyatlar 0-1 kilometre arası 312 lira, 0-3 kilometre arası 348 lira, 3-5 kilometre arası 370 lira, en uzun mesafe, çok öğrenci olmasa da 23-25 kilometre arasında öğrenciler 748 liraya taşınacak.

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul öğrencilerine bu ücretlere artı olarak yüzde 35 oranında hostes bedeli yansıyacak. Bununla birlikte yapılan zamdan kesinlikle memnun değiliz çünkü giderlerimiz yaklaşık yüzde 40'lara kadar arttı.’ ifadelerini kullandı. Bu durumda İstanbul'da en ucuz okul servisi hostes ücreti ile beraber toplam 421 lira olacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal