Sürekli Aç Hissetmenize Neden Oluyor

Kendinizi sürekli bir şeyler yerken buluyorsanız buna rağmen de hep aç hissediyorsanız dikkat! Bunun nedeni şeker tüketiminin fazla olması olabilir. Konuya ilişkin detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz…

11.06.2020-11:22 - (Son Güncelleme: 11.06.2020-11:41) Sürekli Aç Hissetmenize Neden Oluyor

ABD’de meyve sinekleri üzerinde yapılan bir araştırma, fazla şeker tüketiminin doyma hissini bastırarak normalde yediğinden daha fazla yemek yemeye yol açtığını ortaya koydu.

ŞEKER TÜKETİMİ AÇLIK HİSSİNİ ARTITIYOR

Meyve sinekleriyle insanların şeker tatma süreçlerindeki sinirsel ağların benzerlik gösteriyor olmasından yola çıkan araştırmacılar, meyve sineklerini yüksek şeker içeriğine sahip olan gıdalarla besledi. Yüksek oranda şeker tüketen meyve sineklerinin dopamin üreten sinirsel aktivitelerinin geciktiği ve azaldığı gözlemlendi. Çalışmaya liderlik eden Monica Dus, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Yüksek oranlı şeker diyetinde meyve sineklerinin dopamine bağlı sinir hücrelerinin daha az aktif olduğunu fark ettik. Çünkü yüksek oranda şeker tüketimi, ağızdan gelen tatlılık sinyalinin yoğunluğunu azaltıyor.”

DOPAMİN İŞLEVİNİ KAYBEDİNCE TOKLUK AÇLIK HİSSİ UZUYOR

Dopaminden aldıkları bu geri dönüş bilgisi ile hayvanların ne kadar gıda ile doyacaklarını tahmin etmek için kullandıklarını söyleyen Dus, meyve sineklerinin yüksek miktarda şeker diyetinde ise bu sürecin kesintiye uğradığını dile getirdi.

Dus, sineklerin sinir hücrelerinin çalışmalarını normalden daha az kaydetmesinden dolayı ihtiyacı olandan daha fazla besin tükettiğini belirtti.

Dopamin üreten sinir hücrelerinin besinlerin tatlarını işleme sürecinde beynin uyarılmasını sağlayan bir rolü olduğunu ifade eden Dus, “Eğer o süreç ortada yoksa tok olduğunu bildirmesi için diğer ipuçlarını beklemelisiniz. O zaman kadar çok fazla kurabiye yemiş oluyorsunuz” diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal