Definasyon Nedir?

Definasyon dönemi nedir? Definasyon döneminde beslenme konuları hakkında merak ettikleriniz bu haberimizin içeriğinde.

29.05.2018-15:32 - (Son Güncelleme: 16.09.2021-15:22) Definasyon Nedir?

Definasyon, kas geliştirme süreci içerisinde sahip olunan kasları daha net bir şekilde gösterebilmek için girişilen bir yağ yakma sürecine verilen isimdir. Özellikle vücut geliştirmeci kimselerin yarışma öncesinde girişmiş oldukları bu dönem amatörler için ise yaz dönemine girerken tercih daha çok tercih edilir. Bu dönem içerisinde tüketilecek besinlere çok fazla dikkat edilmelidir.

DEFİNASYON DÖNEMİ NEDİR?

Definasyon dönemi; bulk döneminin ardından, yani yüksek kalorili beslenme programıyla kas kütlesini yükseltmenizin ardından, vücuttaki yağların eritilerek kas kütlelerinin ortaya çıkarılması durumudur.

Çoğunlukla orta ve ileri seviye vücut geliştirme yapanlar tarafından uygulanır. Definasyon, esasında protein ağırlıklı beslenmeyi artırarak, karbonhidratı düşürmeyi içerir.  Ancak bu dönemde önem verilmesi gereken en önemli husus; yalnız yağ kaybetmek olmamalıdır. Kas kaybına uğramadan yağ yakmaktır.

Definasyon, ideal vücuda kavuşmanın son adımı olarak da ifade edilebilir. Bir sporcu, tüm kış boyunca çalışmasının ardından, yaptığı idmanların tam karşılığını definasyon döneminde alır. Yani uzun bir dönem süresince kütle kazanan vücut, definasyon döneminde parçalanma ve şekillenme aşamasındadır.  Bulk dönemindeki serbest idman ve beslenme programı, definasyon döneminde yerini tamamen sıkı bir diyet programına bırakmaktadır.

DEFİNASYON DÖNEMİNDE BESLENME NASIL OLMALI?

Definasyon dönemi, bulk döneminin tersine çok daha düşük kalorili gıdaların tüketildiği bir dönemdir. Definasyon döneminde vücut, enerji kaynağı olan karbonhidratların azalması sonucu yağları parçalar ve yağ yakımına başlar. Bu dönemde en önemli unsurlardan biri kalori hesabıdır. Her gün ayrı ayrı alınan ve harcanan kalori not edilerek diğer günlerle karşılaştırılmalıdır. Alınan kalori her zaman, harcanan kaloriden daha az olmalıdır. Harcanan kalori, alınan kaloriden 200 - 500 kalori arası fazla olmalıdır. Bu miktarın fazlalığı istenmeyen bir biçimde kas yıkımına neden olabilir. Tabii ki bu oran sporcunun fiziki özelliklerine göre farklılık gösterebilir.

DEFİNASYON DÖNEMİ NE KADAR SÜRER?

Definasyon süresi ile alakalı bu sorunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Definasyon sürecinin ne kadar süreceği tamamıyla yapan kişiye bağlıdır. Uzmanlar, definasyon sürecinin fazla uzun tutulmaması gerektiğini ifade ederler fakat yine de bu tercih size kalmıştır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal